NY Times: Ο φασισμός επιστρέφει στην Ευρώπη – Μοναδική η περίπτωση της Χρυσής Αυγής

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times θέτει το ερώτημα κατά πόσο ο φασισμός επιστρέφει στην Ευρώπη, κάνοντας έναν ιστορικό παραλληλισμό της πολιτικής απήχησης του αυταρχικού λαϊκισμού στη Λατινική Αμερική με την Ευρώπη.

Η περίπτωση της «νεοφασιστικής Χρυσής Αυγής» στην Ελλάδα που συνοδεύεται από βία και δολοφονίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο άρθρο τους οι Φεδερίκο Φίντσελστάιν και Φαμπιάν Μποζόερ, αποτελεί

κλασσικό παράδειγμα της συγκεκριμένης κίνησης, την ίδια στιγμή που η Αργεντινή αρχίζει να απομακρύνεται από τον περονικό λαϊκό των Κίρχνερ και η Βενεζουέλα από την προσωπολατρία του Ούγκο Τσάβες.

Αναφορά στο άρθρο γίνεται επίσης γίνεται και στον αντι-πολιτικό λαϊκισμό του Πέπε Γκρίλο και του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» στην Ιταλία, ωστόσο η υπόθεση της «Χρυσής Αυγής» στην Ελλάδα θεωρείται μοναδική. Κι αυτό καθώς συνδέεται το υψηλό κοινοβουλευτικό ποσοστό της με τις βίαιες επιθέσεις οπαδών και μελών της κατά μεταναστών και πολιτικών αντιπάλων, που φθάνουν μέχρι τη δολοφονική βία.

Οι δύο αρθρογράφοι στέκονται στις αντισημιτικές θέσεις της Χρυσής Αυγής, με «κορυφαία στιγμή» την άρνηση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Η ανάπτυξη αντίστοιχων κινημάτων συνδέεται από τους αρθρογράφους κυρίως με την εφαρμογή μέτρων οικονομικής λιτότητας. Στη Λατινική Αμερική διαπιστώνουν μάλιστα ότι ο αυταρχικός λαϊκισμός εκφράζεται με την εξίσωση «παραχώρηση πολιτικών δικαιωμάτων με ταυτόχρονη μείωση πολιτικών ελευθεριών».

Ο ευρω-λαϊκισμός, αντιθέτως, σύμφωνα με τους NYT, έχει ως κύριο στόχο τους μετανάστες, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας ζητεί τη διάλυση.

Οι κ.κ. Φιντσελστάιν και Μποζόερ καταλήγουν ότι ο ευρωπαϊκός ακροδεξιός λαϊκισμός εμφανίζεται πλέον ως πολύ πιο επικίνδυνο φαινόμενο για το μέλλον σε σχέση με τις λατινοαμερικανικές αυταρχικές παραλλαγές του.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα