Mind the gap! – Γράφει ο Βασίλης Φεύγας

Στα χρόνια της κρίσης αν ένας πυλώνας του πολιτικού συστήματος παρέμεινε σταθερός και συμπαγής, δεν είναι άλλος από τον πυλώνα της κεντροδεξιάς, όπως αυτός εκφράζεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Τουλάχιστον αυτό έδειξαν οι εκλογικές αναμετρήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως τον Σεπτέμβριο του 2015. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η Νέα Δημοκρατία άντεξε τις σεισμικές δονήσεις που υπήρξαν στη βάση της ελληνικής κοινωνίας καθώς από το 2009 έως το 2015

τα ποσοστά της μειώθηκαν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ εκ των αποτελεσμάτων κατάφερε να βγει ζωντανή από την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος τον Μάιο του 2012.

Και όμως ενώ κατάφερε να αντέξει στις σεισμικές δονήσεις όλων αυτών των ετών κινδυνεύει να κλονιστεί σοβαρά από την αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής νέου αρχηγού. Ποιος θα το περίμενε; Να στέκεται όρθια τα τελευταία 6 χρόνια και να κινδυνεύει να διαλυθεί από μια διαδικασία η οποία για ένα πολιτικό κόμμα θεωρείται «ρουτίνας».

Η κρισιμότητα όμως των στιγμών επιβάλλουν ο κεντροδεξιός χώρος να ανασυνταχθεί άμεσα. Στα οικονομικά προβλήματα της χώρας έχει προστεθεί τον τελευταίο χρόνο η διαχείριση του προσφυγικού, η οποία συνδέεται, έπειτα από όσα συνέβησαν στο Παρίσι και με την τρομοκρατία. Ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια που φέρουν την Ελλάδα, εκτός της συνθήκης Σένγκεν, ενώ όσο και αν θέλουμε να μην το ακούμε, το Grexit υπάρχει ακόμη ως ένα πιθανό ενδεχόμενο. Ουσιαστικά δηλαδή αυτό που διακυβεύεται είναι πραγματικά και στο σύνολο της, η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Σε διάστημα, λιγότερο των έξι μηνών, η χώρα μας βρίσκεται και πάλι αρνητικά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Συνεπώς, η κεντροδεξιά δεν έχει την πολυτέλεια της σπατάλης χρόνου. Πρέπει άμεσα να βρει τον βηματισμό της. Να ανασυνταχθεί οργανωτικά, να ανανεωθεί σε πρόσωπα και να επανατοποθετηθεί πολιτικά. Και πρέπει να το πράξει ταχύτατα γιατί ήδη διαφαίνεται σημαντικό πολιτικό κενό. Η εσπευσμένη συνεδρίαση του Συμβούλιου Πολιτικών Αρχηγών είναι μια από τις ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά και η κυβερνητική πλειοψηφία αναζητά συμμάχους που θα την στηρίξουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Συνεπώς, με την κυβέρνηση εγκλωβισμένη σε μια ισχνή μειοψηφία, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να είναι και αυτή εγκλωβισμένη, σε μακροχρόνιες εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Ειδικά όταν όπως όλα δείχνουν θα κληθεί σύντομα να λάβει σημαντικές αποφάσεις ώστε να καλυφθεί το πολιτικό κενό που ήδη δημιουργείται.

Βασίλης Φεύγας είναι πολιτικός επιστήμονας, σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, partner της εταιρείας West Wing

The post Mind the gap! – Γράφει ο Βασίλης Φεύγας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα