H Αθήνα παίζει ξανά το χαρτί του ΔΝΤ – Προβληματισμός στις Βρυξέλλες

Μπορεί να μπήκαμε για τα καλά στην εβδομάδα των Χριστουγέννων, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα νομοθετικά βήματα για το επόμενο διάστημα, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να αποτελεί την κορυφή αυτής της δύσκολης διαδικασίας που ανοίγει το δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα καταθέσει το σχέδιο νόμου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει λυθεί και το θέμα των κόκκινων δανείων προκειμένου να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση.

Το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα συζητήθηκε στη χθεσινή

συνεδρίαση του Αλέξη Τσίπρα με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες, ενώ μέσα σήμερα θα κατατεθούν στη βουλή τροπολογίες από το «παράλληλο πρόγραμμα» στο σχέδιο νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Στην κυβέρνηση πάντως εξακολουθούν να σκέφτονται το σενάριο εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ο Πρωθυπουργός λέει στους διεθνείς συνομιλητές του ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να είναι αμιγώς ευρωπαϊκή υπόθεση, χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι η σταθερά σκληρή στάση των τεχνοκρατών του Ταμείου, κάτι που εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου κυρίως για το Ασφαλιστικό.

Γνωρίζοντας, πάντως, ότι όσο πλανάται η αβεβαιότητα πάνω από το ελληνικό πρόγραμμα, τόσο εδραιώνεται η θέση του Ταμείου, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, τόσο πιο γρήγορα η χώρα θα ανακτήσει αυτονομία κινήσεων.

Όπως επισημαίνουν και οι F.T. η επιμονή της Αθήνας να απαλλαγεί από το ΔΝΤ, είναι πιθανό να πυροδοτήσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων με τους Ευρωπαίους, από τη στιγμή που το Βερολίνο αλλά και οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει ότι το Ταμείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος. Η εφημερίδα σημειώνει, μάλιστα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να χάσει τον πιο ισχυρό σύμμαχο του στη μάχη για γενναία μείωση του Χρέους που είναι στην πραγματικότητα το ΔΝΤ.

The post H Αθήνα παίζει ξανά το χαρτί του ΔΝΤ – Προβληματισμός στις Βρυξέλλες appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα