Goldman Sachs: Ιστορίες με σεξ, δολάρια, ναρκωτικά και σεξισμό στον αμερικανικό κολοσσό

17:53 2/7/2014 - Πηγή: KoolNews

Στριπτιτζάδικα, σεξ, διακρίσεις, οι γυναίκες μόνο «υπό», δολάρια και σκηνές βγαλμένες από την ταινίας «Ο Λύκος της Wall Street» με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο είναι στην ημερήσια διάταξη μίας επαγγελματικής ημέρας στην Goldman Sachs.

Επιμέλεια Ελένη Ζώη-Τήλα

Κάπως έτσι περιγράφουν το εργασιακό περιβάλλον μίας εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών επενδύσεων και οίκων αξιολόγησης σε ολόκληρο τον πλανήτη, γυναίκες που εργάστηκαν εκεί. Στον σύγχρονο αυτό ναό όπου ο καπιταλισμός αποθεώνεται κάθε λεπτό, οι γυναίκες δεν φαίνεται να έχουν θέση. Και αν έχουν αντιμετωπίζονται σεξιστικά.

Όχι, η περιγραφή αυτή δεν ανήκει σε κάποιο φεμινιστικό κλαμπ που στόχο έχει να «χτυπήσει» ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Δύο πρώην υπάλληλοι, γυναίκες, προφανώς παθούσες, αποφάσισαν να πέσουν στα βαθιά, να μιλήσουν, αλλά κυρίως να μηνύσουν την Goldman Sachs για λογαριασμό νυν και πρώην γυναικών- συνεργατών και αντιπροέδρων. Για να το κάνουν όμως αυτό ζήτησαν την άδεια ομοσπονδιακού δικαστή στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ο οποίος και τους την έδωσε.

Οι Κριστίνα Τσεν-Όστερ και η Σάνα Όρλιχ μήνυσαν για πρώτη φορά τον αμερικανικό κολοσσό το 2010. Σήμερα όμως αποφασίζουν να βάλουν το μαχαίρι ακόμα πιο βαθιά και συγκεκριμένα σε υποθέσεις κακοποίησης, σεξουαλικής ή μη, γυναικών που χρονολογούνται από το 2000 και πριν.

Το 2010, οι δύο γυναίκες ζητούσαν την επιδίκαση αποζημίωσης και δικαστική εντολή που θα απαιτεί από την τράπεζα να αποκαταστήσει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην εταιρεία. Οι γυναίκες αντιπρόεδροι κερδίζουν 21% λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες και οι συνεργάτιδες 8% λιγότερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των δύο γυναικών.

Η Κριστίνα Τσεν-Όστερ αποκάλυψε περιστατικά με άνδρες συναδέλφους της. Την ώρα που σχολούσε, η αποφάσισε να πάει στο σπίτι του συντρόφου της που βρισκόταν λίγα τετράγωνα μακριά. Ένας άνδρας συνάδελφος της επέμενε να την συνοδέψει και εκείνη δέχτηκε. Που να ήξερε τις διαθέσεις του; Μόλις οι δυο τους έφθασαν έξω από το διαμέρισμα, την κόλλησε στον τοίχο, την φίλησε, την θώπευσε και της ζήτησε να κάνουν σεξ στον διάδρομο. Η Κριστίνα αναγκάστηκε να του επιτεθεί για να γλυτώσει από τις ορέξεις του.

Και σαν να μην φθάνει αυτό, η πρώην υπάλληλος του αμερικανικού κολοσσού δεχόταν και σεξουαλικά σχόλια μέσω μηνυμάτων τα οποία είχαν σκοπό να προσβάλλουν την κινεζική της καταγωγή. Η Τσεν δεν ήξερε καν ποιος τα έστελνε, αλλά οι άνδρες του κτηρίου γνώριζαν πως πρόκειται για έναν συνάδελφο τους που έστελνε μηνύματα στα αγγλικά μεν με κινεζική χροιά. Για παράδειγμα, ένα χαρακτηριστικό email: «Wai Yu Cum Nao?», «Γιατί “τελειώνεις” τώρα;» και «Great Fu Kin», «Τέλειο πήδημα».

Η Κριστίνα και η Σάνα όμως δεν είναι μόνες. Μέχρι στιγμής μία πρώην συνάδελφος τους, η Ντενίς Σέλεϊ, πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs που εγκατέλειψε την εταιρεία το 2009 λύνει την σιωπή της.

Σκηνές με μετόχους και πελάτες σε στριπτιτζάδικα μπροστά από καλλίγραμμες γυναίκες να χορεύουν στον στύλο και τα δολάρια να τοποθετούνται σε σουτιέν δεν αποτελούν σκηνή από τον Λύκο της Wall Street. Σκηνές με macho άνδρες να στριμώχνουν καλλίγραμμες businesswomen με κολλητά ταγιέρ στους διαδρόμους της εταιρείας δεν είναι σκηνή από τον Λύκο της Wall Street. Σκηνές με γυναίκες να ακούν και να αναγκάζονται να δεχτούν κάθε είδους χαρακτηρισμό από τους άνδρες συναδέλφους τους δεν είναι σκηνή από τον Λύκο της Wall Street.

Είναι σκηνές που περιγράφει η πρώην αντιπρόεδρος Ντενίς Σέλεϊ στην προσπάθεια της να συνταχθεί με τις δύο προαναφερθείσες μηνύτριες. Τώρα, εάν η Goldman Sachs καταδικαστεί θα το δείξει μόνο ο χρόνος. Εμείς πάντως εύπιστοι δεν είμαστε αλλά δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως όσα καταγγέλλονται είναι ψέματα. Τουλάχιστον αυτό που γνωρίζουμε είναι πως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα