Fast & Furious: Γι” αυτό είναι το πιο επιτυχημένο franchise ever

Είναι πλέον (σχεδόν) επίσημο - ο Βιν Ντίζελ το αποκάλυψε μέσω facebook: «Η Universal μου έχει φερθεί τόσο καλά και έχει στηρίξει το όραμά μου. Είναι σαν οικογένεια για μένα. Υποσχέθηκα λοιπόν στο στούντιο ότι θα τους παραδώσω μια τελευταία τριλογία και έτσι θα ολοκληρωθεί η περιπέτεια». Και κάπως έτσι η καλύτερη και πιο επιτυχημένη σειρά ταινιών, ένα franchise που άλλαξε για πάντα την κινηματογραφική ιστορία, κάτι ανάμεσα σε Mission Impossible, Ocean

11 και Transporter, θα μας χαρίσει τρεις ακόμα σινε-ονειρώξεις, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2017 με το Fast 8.

Οδηγεί και σας σκέφτεται ο Κώστας Βαϊμάκης

Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται μια σαχλαμάρα και μισή η σειρά του «Fast & Furious», μια καγκουριά, ένα επονείδιστο και επαχθές έργο. Τους αφήνουμε στην αγκαλιά του Λάνθιμου, του Λανς Φον Τρίερ, των αδελφών Ταβιάνι και των ομοίων τους και τους ευχόμαστε καλή τύχη. Εμείς οι υπόλοιποι, οι αφισιονάδος της 7ης τέχνης, οι μερακλήδες των multiplex, οι «σομελιέδες» της δράσης και της περιπέτειας, θα περιμένουμε μήνα – μήνα, χρόνο – χρόνο, τον Βιν Ντίζελ, τον «Rock», τον Τζέισον Στέιθαμ, θα κλαίμε «τους νεκρούς μας» (στην πραγματικότητα, όπως έγινε με τον Πολ Γουόκερ αλλά και τις κινηματογραφικές απώλειες, όπως συνέβη με τον Χαν και τη Ζιζέλ) και θα συνεχίσουμε να περνάμε 2,5 υπέροχες ώρες που θα θέλουμε να τελειώσουν ποτέ. Διότι μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα και τις δυσκολίες της ζωής, κάποιοι από εμάς, ευτυχώς πολλοί, εξακολουθούμε να αντιλαμβανόμαστε τις ταινίες ως αγνή, καθαρή και αμόλυντη διασκέδαση. Χωρίς ενοχές, χωρίς ντροπές και χωρίς κουλτουριάρικες τσιρίδες.

Γιατί πέτυχε; Διότι άλλαξε

Κάντε ένα trip down in memory lane και θυμηθείτε το πρώτο Fast & Furious: πειραγμένα αυτοκίνητα, νιτρομπουκάλες, φώτα νέον, κόντρες, γκόμενες με καυτά σορτσάκια, παντιλίκια, τσίτα τα γκάζια και οι μουσικές, μια παρέα που μαζεύεται για μπάρμπεκιου, που τρώει τη μέρα στα συνεργεία «γαργαλώντας» τα εργαλεία και ανεβάζοντας την ιπποδύναμη και σκαρώνει κομπίνες για να κονομήσει. Μια χαρά σενάριο γι' αυτό που είναι, αλλά thanks but no thanks: κάπως έτσι πήγε και το δεύτερο και το τρίτο και το τέταρτο, με σεναριακές ακροβασίες, με μεταφορά εντός και εκτός ΗΠΑ, με ένα ψιλοάσχετο «Tokyo Drift» ανάμεσα (στο 3) με ψιλοάσχετο καστ, με δράματα, με «θανάτους» και «νεκραναστήσεις», με new entries στο καστ. Το franchise άρχισε να απευθύνεται όλο και σε λιγότερους ανθρώπους, μια χαρά ταινίες να τις δεις σε dvd ή να περιμένεις να τις παίξει κανένα κανάλι, αλλά σιγά μην τρέχεις και στο σινεμά για να δεις τον Τορέτο με το φανελάκι «Μινέρβα» να μιλάει πιο αργά κι από τον Μπακογιαννόπουλο.

Και ξαφνικά, εγένετο φως! Η πέμπτη ταινίας της σειράς (η καλύτερη κατά την ταπεινή μου άποψη), δεν ήταν απλά μια άλλη ταινία, αλλά και μια άλλη σειρά: στο καστ προστέθηκε ο Ντουέιν – The Rock – Τζόνσον, με τα μούσκουλά του, τη μοναδική υποκριτική ικανότητα που έχει να ανεβοκατεβάζει το φρύδι του και την προϋπηρεσία του στο WWE, ως ο αδέκαστος κυνηγός παρανόμων και απογείωσε τη σειρά. Φαβέλα, φτώχεια και φιλότιμο, κυνηγητά στους δρόμους του Ρίο με χρηματοκιβώτια δεμένα στους κοτσαδόρους, πιστολίδια, διεφθαρμένοι αστυνομικοί, βαρόνοι ναρκωτικών. Και κάπου ανάμεσα, μια τζούρα από κόντρες και «πειραγμένα εργαλεία» όχι πλέον όμως σε ρόλο πρωταγωνιστή, αλλά σαν αλατοπίπερο, για να μας θυμίζουν τις καταβολές του «Fast & Furious». Το αποτέλεσμα; Έπος και Μεγαλείο μαζί!

Ο θρύλος μεγάλωσε κι άλλο

Στην έκτη συνέχεια μεταφερθήκαμε από το Ρίο στο Λονδίνο, από εκεί στην Ισπανία, με νέους «κακούς» και το ίδιο μακελειό. Η υπερβολή χτύπησε τιλτ, με κυνηγητά στο highway με τανκ εναντίον Ford Escort (!!!) και μια επική σκηνή στο φινάλε μέσα και γύρω από ένα τεραστίων διαστάσεων αεροπλάνο, που τροχιοδρομεί για κανα 20 λεπτο σε έναν αεροδιάδρομο χωρίς τελειωμό.

Όσο για το 7; Έρχεται χρονικά να κολλήσει μετά το «Tokyo Drift», έχει ΚΑΙ Τζέισον Στέιθαμ, έχει (δυστυχώς) λιγότερο Rock – λόγω των πολλών επαγγελματικών του υποχρεώσεων, έχει άφθονο νταβαντούρι, πιστολίδι και αυτοκινητο-ιστορίες σε διάφορα μέρη του πλανήτη, έχει άλματα από τον έναν πύργο στον άλλο και μετά στο τρίτο στο Ντουμπάι, έχει και Ρόντα Ράουζι. Δυστυχώς, έχει για τελευταία φορά τον Πολ Γουόκερ, που έχασε τη ζωή του μέσα σε μια φλεγόμενη Πόρσε (παρεμπιπτόντως, η 16χρονη κόρη του μήνυσε την Πόρσε για το θάνατο του πατέρα της, δύσκολοι καιροί για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία συνολικά) και είχε προλάβει να ολοκληρώσει τις περισσότερες σκηνές της ταινίας – στις υπόλοιπες, χρησιμοποιήθηκαν τα δυο αδέλφια του, ο Κόντι και ο Κέιλεμπ. Το τελευταίο κλιπάκι της ταινίας, αφιερωμένο στη μνήμη του Πολ Γουόκερ, ήταν πραγματικά συγκινητικό...

Τι θα δούμε στο Fast 8;

Αχλή μυστηρίου καλύπτει, όπως είναι φυσιολογικό, το σενάριο του Fast 8. Όλοι όσοι έπαιξαν στο 7 λογικά θα είναι εκεί (και ο Κερτ Ράσελ εκτός από τον Τζέισον Στέιθαμ, που είναι στη φυλακή αλλά δεν νομίζω να τους κρατήσουν της φυλακής τα σίδερα), ίσως να ξαναδούμε και τον αδελφό του, Λουκ Έβανς (Σο), που πέρασε όλο το 7 στο νοσοκομείο μετά τα όσα τον βρήκαν στο 6.

Κατά τα λοιπά, έχει αναπτυχθεί μια φημολογία σχετικά με το αν θα προστεθεί στην παρέα ο μικρός αδελφός του Πολ Γουόκερ, ο Κόντι, που ήδη έχει ξεκινήσει από φέτος να δουλεύει σαν ηθοποιός. Άλλες φήμες λένε ότι ίσως ξαναδούμε επιτέλους την Εύα Μένυεζ σε πιο μεγάλο ρόλο, ειδικά τώρα που το κορίτσι είναι και φρεσκοχωρισμένο, η βραζιλιάνα Ελένα ίσως επιτέλους να ζευγαρώσει με τον Χομπς – Rock, η Λέτι (Μισέλ Ροντρίγκεζ) τώρα που ξαναβρήκε τη μνήμη της δεν το κουνάει από το πλευρό του Βιν Ντίζελ – Τορέτο.

Α, και κάτι τελευταίο: αυτή τη φορά, για πρώτη φορά, η δράση μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη. Και θα έχει πλάκα να δούμε πώς θα κάνουν τα μαγικά τους οι αγαπημένοι μας ήρωες, μέσα στους πιο πολυσύχναστους δρόμους του πλανήτη.

The post Fast & Furious: Γι” αυτό είναι το πιο επιτυχημένο franchise ever appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα