F1 Grand Prix Γερμανίας: Καλοκαίρι στην πράσινη… κόλαση

11:57 6/7/2013 - Πηγή: KoolNews

Οι καλοκαιρινές μάχες των κορυφαίων οδηγών του πλανήτη συνεχίζονται, με την ένατη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της F1 στην πίστα του Nurburgring στη Γερμανία.

Η ένατη από τις 19 συνολικά διοργανώσεις, βρίσκει το πολύχρωμο πλήθος της Formula One στην πίστα του Nurburgring ή την «πράσινη κόλαση». Το παρατσούκλι αυτό έδωσε στο circuit o τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής και τρεις φορές νικητής στο Nurburgring,

Sir Jackie Stewart. Ο λόγος ήταν η δυσκολία και ο κίνδυνος που είχε η παλαιά χάραξη της (Nordschleife) των 22,8 χιλιομέτρων και των 174 στροφών.

Το 1976 ήταν η αρχή του τέλους για την παλαιά μορφή της πίστας, μετά το τρομερό ατύχημα που παρά λίγο να στοιχίσει την ζωή στον Νiki Lauda (υπέστη εγκαύματα σε όλο του το σώμα). Το πίστα κατασκευάστηκε ένα καινούργιο αυτοκινητοδρόμιο σαφώς μικρότερο, το οποίο άλλαξε ξανά το 2002 υπό την εποπτεία του Γερμανού αρχιτέκτονα, Herman Tilke.

Το Νurburgring έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα 39 αγώνες της F1 που μεταφράζονται σε 25 γερμανικά GP, 12 GP Ευρώπης και 2 GP Λουξεμβούργου. Από το 2007 και μετά διεξάγεται μόνο ένας αγώνας στη Γερμανία με Hockenheim και Nurburgring να εναλλάσσονται στο πρόγραμμα. Κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα είναι οι ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες.

Στο Nurburging, οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους τη μεσαία (P Zero White) και τη μαλακή (P Zero Yellow) γόμα της Pirelli. Μετά από όσα συνέβησαν στο Silverstone, η ιταλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα πίσω ελαστικά (και για τις 2 γόμες) που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στις ελεύθερες δοκιμές του Καναδά και που έχουν σκελετό από κέβλαρ και όχι από ατσάλι.

Τα δύσκολα σημεία

Η πρώτη στροφή αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση στο Nurburgring, κυρίως μετά την εκκίνηση όπου συχνά γίνεται πεδίο ατυχημάτων.

Ένα από τα μυστικά για γρήγορο γύρο είναι το σωστό πέρασμα από τα κερμπ στο σικέιν «NGK». Εκεί οι πιλότοι χτυπάνε με δύναμη στα κερμπ, που αντιστοιχεί σε στιγμιαίο φορτίο 800 κιλών για το ελαστικό.

Οι καλύτεροι

Η Ferrari είναι συνολικά η πιο πετυχημένη ομάδα στη Γερμανία μετρώντας 21 νίκες. 9 πρωτιές έχει η Williams και 8 η McLaren. Τις περισσότερες νίκες σε γερμανικά GP έχει ο Michael Schumacher (4), ενώ από τους εν ενεργεία πολύ καλή παράδοση έχει ο Fernando Alonso που έχει πανηγυρίσει 3 πρωτιές. Δύο νίκες έχει ο Lewis Hamilton και μία ο Mark Webber.

O Sebastian Vettel δεν έχει νικήσει ποτέ τον αγώνα της πατρίδας του είτε αυτός φιλοξενείται στο Hockenheim είτε στο Nurburgring.

Ο Michael Schumacher είναι o πιλότος με τις περισσότερες νίκες στο Nurburgring έχοντας πανηγυρίσει συνολικά 5 πρωτιές. Από τους εν ενεργεία πιλότους, 2 νίκες έχει ο Fernando Alonso και από μία οι: Lewis Hamilton - Mark Webber.

Όσον αφορά στις pole positions, τις περισσότερες τις είχε σημειώσει ο αείμνηστος Jim Clark (4). Από τους εν ενεργεία οδηγούς, Kimi Raikkonen και Mark Webber έχουν από 2, ενώ μία έχει και ο Fernando Alonso.

Στις ομάδες, η Ferrari μετράει 14 νίκες στο Nurburgring, η McLaren έχει 5, 3 η Williams, 2 η Lotus και από μία η Mercedes και η Red Bull.

Οι αριθμοί του Nurburgring5,148 χιλιόμετρα είναι το μήκος πίστας308,623 χιλιόμετρα είναι η απόσταση του αγώνα310 χλμ/ώρα (χωρίς το DRS) είναι η μέγιστη ταχύτητα69 λίτρα /100 χλμ είναι η κατανάλωση καυσίμου των μονοθέσιων60 είναι (κατά μέσο όρο) οι αλλαγές ταχυτήτων ανά γύρο (3.600 συνολικά στον αγώνα)60 είναι ο αριθμός γύρων στον αγώνα1:29.468 είναι το Ρεκόρ γύρου και το έχει ο Michael Schumacher από το 2004
Keywords
Τυχαία Θέματα