Economist: Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού- Ζητά ευρωπαϊκή επέμβαση

Στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο ιδιαίτερα μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αναφέρεται νέο άρθρο του σημερινού Economist.

Το βρετανικό περιοδικό αναφέρει ότι η ρίψη δακρυγόνου- η πρώτη μέσα στο κέντρο της Αθήνας μετά από ένα χρόνο- σήμανε την εγκαινίαση ενός νέου κύκλου

διαμαρτυριών που ξεκίνησε από τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς και εξαπλώνεται με τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων καθώς και τους δημοτικούς αστυνομικούς. Τα ΜΑΤ κατέφυγαν στο να εκτοξεύουν δακρυγόνα στις 16 Σεπτεμβρίου «για να αποτρέψουν την κατάληψη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης από σχολικούς φύλακες».

Στη συνέχεια, το περιοδικό κάνει αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την δημιουργία μιας δεξαμενής κινητικότητας- κίνηση η οποία έχει δεχθεί σωρεία αντιδράσεων από τους υπαλλήλους, που έχουν βγεί στους δρόμους μάλιστα διαμαρτυρόμενοι έχοντας παράλληλα την στήριξη του «Αλέξη Τσίπρα, ηγέτη του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέλει να ρίξει την κυβέρνηση».

«Η ατμόσφαιρα είναι νευρική. Οι Έλληνες της μεσαίας τάξης, αγωνίζονται να πληρώσουν τους φόρους ακίνητης περιούσιας τριών χρόνων. Οι φήμες έχουν κυκλοφορήσει για μια νέα περικοπή στις συντάξεις προκειμένου να κλείσει η «μαύρη τρύπα» στο ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται πίσω μια μονάδα από το ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες δημοσκοπήσεις».

Παράλληλα, η σύνταξη του άρθρου αναφέρεται και στο πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε και την γενικότερη πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία καθώς και στις ελπίδες που έχουν γεννηθεί για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων. «Ωστόσο παρά από αυτά τα νέα, ο κ. Σαμαράς ανησυχεί για ένα πιθανό πολιτικό «τυφλό σημείο» που οι εξτρεμιστές μπορεί να χρησιμοποιήσουν, καθώς η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να βελτιώνεται, αλλά οι Έλληνες νιώθουν πως τίποτε δεν έχει αλλάξει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής έχει φτάσει από το 10% στο 15%».

Κλείνοντας το δημοσίευμα του Economist αναφέρεται και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας πως «η βία ξέσπασε ξανά στους δρόμους καθώς οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους. Μια επιστροφή της παλιάς διαμάχης της Αριστεράς με την Δεξιά φαίνεται πολύ πιθανή».

Keywords
Τυχαία Θέματα