Burnesha: Οι γυναίκες 
της Αλβανίας που αρνήθηκαν τη φύση τους και ζουν σαν άντρες [εικόνες]

17:27 7/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Η πρώτη µατιά στις φωτογραφίες της Jill Peters δεν ξαφνιάζει. Μια σειρά από πορτρέτα ηλικιωµένων αντρών στην αλβανική ύπαιθρο. Κοιτώντας ξανά ωστόσο, τα πρόσωπα αποκτούν κάτι το αινιγµατικό. Τα, σε πρώτη ανάγνωση, αρσενικά χαρακτηριστικά µεταλλάσσονται. Τα µάτια, το σπανό δέρµα, η σιλουέτα αποµακρύνονται από τα καθαρόαιµα αρσενικά πρότυπα. Η εξήγηση είναι απλή. Τα πρόσωπα των φωτογραφιών ανήκουν σε γυναίκες.

Στην Αλβανία τις αποκαλούν Βurnesha, ορκισµένες παρθένες, και έχουν επιλεγεί από τα τρυφερά τους χρόνια για να πάρουν ισόβια τη θέση του άντρα στις µικρές ορεινές κοινότητες όπου

ζουν. Οι αντρογυναίκες της Αλβανίας ήταν για πολλά χρόνια ένας µύθος. Η ύπαρξή τους ήταν γνωστή σε ελάχιστους ακόµη και στη χώρα τους, αφού ζουν σε αποµακρυσµένα χωριά των Αλβανικών Άλπεων.

Το να τις βρει κανείς δεν ήταν εύκολο, άλλωστε µοιάζουν τόσο µε άντρες ώστε να αφοµοιώνονται µε αυτούς στα βλέµµατα όσων δεν γνωρίζουν. Η Peters όµως ταξίδεψε µέχρι τις αποµακρυσµένες αυτές περιοχές και κατάφερε να τις απαθανατίσει. Η παράδοση έχει ρίζες που χάνονται εκατοντάδες χρόνια πίσω. Η περίεργη αυτή αλλαγή ταυτότητας φύλου κάλυπτε πρακτικές ανάγκες στις κλειστές κοινότητες όπου ο ρόλος της γυναίκας ήταν περιορισµένος, ενώ το προνόµιο του να είναι κανείς άντρας έπρεπε να περιχαρακωθεί.

Σύµφωνα µε τον παραδοσιακό νόµο Kanun, που εφαρµόζεται από τον 15ο αιώνα και ισχύει ακόµα στις ορεινές περιοχές της Βόρειας Αλβανίας, όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να ζουν το δικό τους µεσαίωνα, η γυναίκα είναι πράγµα, res, κτήµα και περιουσία του συζύγου της, και το φύλο της της απαγορεύει µια σειρά από καθηµερινές συνήθειες, αλλά και κοινωνικά προνόµια. Οι γυναίκες στη Βόρεια Αλβανία δεν έχουν το δικαίωµα να ψηφίζουν, να οδηγούν, να διευθύνουν επιχείρηση, να πίνουν αλκοόλ, να καπνίζουν, να φορούν παντελόνια και να κρατούν όπλο - απαραίτητο αξεσουάρ της αλβανικής υπαίθρου. Όλα αυτά ήταν, και σε αποµακρυσµένες περιοχές παραµένουν, αποκλειστικά αντρική υπόθεση.

Η µόνη διέξοδος από την οικογενειακή καταπίεση είναι ο γάµος, που τις οδηγεί σε µια άλλη φυλακή. Τι γινόταν όµως σε περίπτωση που η οικογένεια δεν είχε άντρες ή έχανε τα αντρικά της στηρίγµατα εξαιτίας µιας βεντέτας; Αν έµεναν πίσω µόνο γυναίκες, πώς θα κρατούσε η οικογένεια την περιουσία και την τιµή της; Έτσι µπαίνει στην εξίσωση η λύση της Burnesha. Μια από τις γυναίκες της οικογένειας αναλαµβάνει το ρόλο του άντρα, ντύνεται µε την ενδυµασία του και αποκτά τα δικαιώµατά του.1 από 6 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Δείτε το υπόλοιπο στο τεύχος #13 του Kool.

Για να κατεβάσετε το Kool Magazine πατήστε:

- Για iPad στο εικονίδιο παρακάτω:

Facebook: facebook.com/KOOLthemagazine

Twitter: twitter.com/KoolDigitalMag

Keywords
Τυχαία Θέματα