Aλαλούμ με τα πρόστιμα για καθυστέρηση καταβολής ΦΠΑ – Αυστηρότερα κι από αυτά της φοροδιαφυγής

Χάος άνευ προηγουμένου έχει προκύψει με τα νέα αυστηρά πρόστιμα για την αναβολή καταβολής ΦΠΑ έως και 24 ώρες(!) καθώς χαμηλότερα πρόστιμα για τις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και υψηλότερα για διαδικαστικές παραβάσεις, προβλέπει το νέο φορολογικό καθεστώς, που την τελευταία εβδομάδα έχει ξεσηκώσει τον επιχειρηματικό κόσμο.

Την αρχή έκανε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών

(ΕΒΕΑ), ακολούθησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ενώ χθες τις ενστάσεις τους επί των νέων διατάξεων εξέφρασαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Μάλιστα, οι διαμαρτυρίες τους δεν έμειναν σε επίπεδο ανακοίνωσης Τύπου, αλλά έφθασαν σχετικά υπομνήματα τόσο στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όσο και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, η αφορμή που πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων είναι τα πολύ υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται, ειδικά για παραβάσεις διαδικαστικού χαρακτήρα. Όπως για παράδειγμα εάν καθυστερήσει κάποιος να υποβάλει τη δήλωση του ΦΠΑ θα του επιβληθεί πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 2.500 ευρώ (αναλόγως την κατηγορία βιβλίων που τηρεί). Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που δημιουργούν προβληματισμό.

Για παράδειγμα, ο νέος νόμος θεωρεί ότι για τη μη έκδοση 40 αποδείξεων λιανικής πώλησης μικρής αξίας (και χωρίς να υπάρχει άλλη διαδικαστική παράβαση εντός 5ετίας), το πρόστιμο που θα πρέπει να επιβληθεί είναι 100.000 ευρώ και δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Για την ίδια ακριβώς παράβαση, ο υπόχρεος θα καλούνταν να πληρώσει με το παλαιό καθεστώς 9.000 ευρώ. Επί της ουσίας, στο συγκεκριμένο παράδειγμα καταγράφεται αύξηση της τάξης των 1.011%.

Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται ότι το νέο καθεστώς προβλέπει μικρότερες ποινές για όσους εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν σημαντικά ποσά. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η περίπτωση έκδοσης ή λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου ύψους 50.000 ευρώ. Με το παλαιό καθεστώς το πρόστιμο θα έφθανε (μετά τον συμβιβασμό) στα 50.000 ευρώ. Τώρα, το πρόστιμο θα ανέλθει στα 25.000 ευρώ (χωρίς περιθώριο συμβιβασμών). Δηλαδή, θα είναι μειωμένο κατά 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα