5+1 ονομασίες για τα Σκόπια, τώρα που ο Γκρουέφσκι θέλει δημοψήφισμα

Πριν από 24 χρόνια στα βόρεια σύνορά μας, εκεί κατά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ξεπετάχτηκε ένα κράτος το οποίο ήθελε να ονομαστεί Μακεδονία. Και ονομάστηκε. Και αυτό δεν μας άρεσε...

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Όχι δεν θα κάνουμε ιστορική αναδρομή για τον βίο και την πολιτεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ούτε φυσικά για την διαμάχη που είχε η χώρα μας με την ΠΓΔΜ, όπως είναι πλέον η ονομασία του γείτονά μας. Θα προτείνουμε στον πρωθυπουργό των Σκοπίων,

Νίκολα Γκρουέφσκι μερικά ονόματα για το κράτος του, τώρα που και ο ίδιος είναι διατεθειμένος να βρεθεί λύση με την Ελλάδα.

Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο ίδιος, μιλώντας στον Guardian όπου τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να ανοίξουμε διάλογο με εκείνους (τους Έλληνες) για να βρούμε μία λύση». [Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ].

Όπως λοιπόν είναι γνωστό ελάχιστοι Έλληνες θα ήθελαν να ονομάζουν την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, κι ας το κάνει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες ολόκληρος ο υπόλοιπος πλανήτης. Τώρα λοιπόν που ο Γκρουέφσκι θέλει να συζητήσει το ζήτημα, με την βοήθεια του foreignpolicy.com, ας του δώσουμε μερικές επιλογές για να βρει ένα όνομα το οποίο θα έχει άμεση σχέση με τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και τις συνήθειες των κατοίκων των Σκοπίων.

1) Δημοκρατία των Μνημείων

Τα τελευταία χρόνια τα Σκόπια έχουν μετατραπεί σε μία πόλη-μουσείο όπου μπορείς να συναντήσεις αγάλματα και «μνημεία» από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Όχι δεν έχουν εμμονή μόνο με τον Μέγα Αλέξανδρο και το κλέος της Μακεδονίας, καθώς στην πρωτεύουσα των Σκοπίων θα συναντήσεις Αψίδες των Θριάμβων, μεσαιωνικές και αρχαίες «γαλέρες» (δεν υπήρχαν στην αρχαιότητα) μέχρι και την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Μία πόλη σαν να λέμε που θυμίζει κάτι από Ντίσνεϋ.

2) Δημοκρατία του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Δεν νομίζω πως χρειάζονται πολλές διευκρινήσεις για το συγκεκριμένο όνομα καθώς είναι γνωστή η εμμονή των κατοίκων των Σκοπίων με τον Μακεδόνα Στρατηλάτη τον οποίο θεωρούν... «γενάρχη του έθνους τους»... Αεροδρόμια, στάδια, γιατί όχι και όνομα κράτους λοιπόν για τον αρχαίο βασιλιά;

3) Δημοκρατία της Μητέρας Τερέζας

Τι κι αν είναι Αλβανίδα; Η Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε στα Σκόπια και αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για να θεωρηθεί ως εθνική ευεργέτιδα. Η χώρα θα μπορούσε να πάρει το όνομά της και η Βουλή να μεταστεγαστεί στο οίκημα που υποτίθεται πως ήταν το σπίτι της. Ίσως το όνομα αυτό βοηθήσει στο να ξεπεραστούν και οι διαφορές που έχουν οι Σκοπιανοί με τους Αλβανούς...

4) Δημοκρατία της Κλουβιοαυγολανδίας

Μα τι όνομα είναι αυτό; Τα Σκόπια είναι η πατρίδα ενός ηφαιστείου κοντά στην Οχρίδα το οποίο είναι ενεργό αλλά λάβα δεν βγάζει. Αντι αυτής βγάζει αναθυμιάσεις οι οποίες σύμφωνα με τους ντόπιους απλώνονται πάνω από την περιοχή και την καλύπτουν με μία οσμή κλούβιων αυγών.

5) Δημοκρατία των Σκληρών

Στα Σκόπια υπάρχει ένας χορός ο οποίος χορεύεται παραδοσιακά από άνδρες και ονομάζεται «teshkoto». Στα ελληνικά μεταφράζεται ως ο «Σκληρός» και στην γείτονα ταυτίζεται με την μετανάστευση των ανδρών σε άλλες χώρες προκειμένου να μαζέψουν λεφτά για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

+1) Τα παπάρια μου

Για τους σκληροπυρηνικούς υπάρχει πάντοτε και ο επικός Κώστας Ζουράρις ο οποίος έχει προτείνει το παραπάνω όνομα.

The post 5+1 ονομασίες για τα Σκόπια, τώρα που ο Γκρουέφσκι θέλει δημοψήφισμα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα