Ταξίδι στη Σμύρνη με τη Μυρσίνη Λαμπράκη! Συνταγή για κεφτέδες σε σάλτσα ντομάτας

Η Μυρσίνη Λαμπράκη φτιάχνει πλούσια και αρωματική σάλτσα, μέσα στην οποία βυθίζει τα υπέροχα τραγανά κεφτεδάκια. Μην παραλείψεις να συνοδεύσεις με πατάτες τηγανιτές!

Υλικά

750 γραμμ. κιμά βοδινό250 γραμμ. κιμά χοιρινό3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο3 κρεμμύδια πολτοποιημένα3 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο1 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο2 αβγά½ κιλό ψωμί μουλιασμένο (μόνο η ψίχα)1 ώριμη τριμμένη ντομάτα (προαιρετικά)3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο1 φλιτζ. αλεύρι για πανάρισμα1 κουταλιές της σούπας ξύδι1 φλιτζ. κρασί κόκκινο1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι1
κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Για τη σάλτσα

750 γραμμ. ντοματάκι κονκασέ ή3 ντομάτες φρέσκες1 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας2 μεγάλα κρεμμύδια πολτοποιημένα3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο1 φύλλο δάφνης5 κόκκους μπαχάρι1 πρέζα κανέλα σκόνη1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τους δύο κιμάδες και κάνετε μια λακκούβα στη μέση με το χέρι σας. Ρίχνετε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το ψωμί. Το ψωμί το κόβετε σε μικρές μπουκιές και το βάζετε σε ένα μπολ. Το περιχύνετε με το κόκκινο κρασί. Το αφήνετε να μουλιάσει για 20'. Το στύβετε με το χέρι σας και το προσθέτετε στο μείγμα του κιμά.

Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί με τα χέρια σας, τουλάχιστον για 8', ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και οι υφές. Σκεπάζετε με μια πλαστική μεμβράνη το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να σφίξει. Εν τω μεταξύ για να φτιάξετε τη σάλτσα: βάζετε το κρεμμύδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και προσθέτετε μισό φλιτζάνι νερό.

Σιγοβράζετε για 8'-9'. Όταν σχεδόν απορροφηθεί το νερό, τότε προσθέτετε το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 5' ακόμα. Προσθέτετε όλα τα υλικά και χαμηλώνετε την θερμοκρασία αφού πάρουν την πρώτη βράση. Σιγοβράζετε για 10'-12' μέχρι η σάλτσα να γίνει πηχτή. Σε ένα δίσκο ή σε ένα μικρό πυρέξ αδειάζετε το αλεύρι. Πλάθετε τους κεφτέδες βουτώντας τα χέρια σας απαλά σε ελάχιστο ελαιόλαδο. Ρίχνετε τους κεφτέδες μέσα στον δίσκο και τους κυλάτε στο αλεύρι ώστε να κολλήσει παντού.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει τότε ρίχνετε στην αρχή ένα κεφτέ δοκιμαστικά στο κέντρο του. Αρχικά, ο κεφτές θα βυθιστεί μέχρι τον πάτο αλλά εφόσον το ελαιόλαδο έχει ζεσταθεί επαρκώς θα ανέβει σε δευτερόλεπτα στην επιφάνεια. Τότε βάζετε και τους υπόλοιπους κεφτέδες μέχρι να γεμίσει το τηγάνι. Τους αφήνετε να ροδίσουν από όλες τις μεριές και τους τραβάτε με μια τρυπητή κουτάλα και τους ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν από το λάδι τους.

Καθαρίζετε με μια πιο λεπτή κουτάλα πάντα τρυπητή το λάδι από τα υπολείμματα του πρώτου τηγανίσματος και συνεχίζετε με τους υπόλοιπους κεφτέδες. Τους αφήνετε τους κεφτέδες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τους ρίχνετε στην ζεστή σάλτσα ντομάτας.

Βράζετε μαζί με την σάλτσα ντομάτας για 5'.Αφήνετε τους κεφτέδες να μείνουν στην σάλτσα τουλάχιστον για 20' πριν σερβίρετε.

The post Ταξίδι στη Σμύρνη με τη Μυρσίνη Λαμπράκη! Συνταγή για κεφτέδες σε σάλτσα ντομάτας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα