24 ώρες του Le Mans 2013: Νίκη ρεκόρ για την Audi

Το υβριδικό Audi R18 e-tron quattro, με οδηγούς τους Kristensen/McNish/Duval, τερμάτισε στην πρώτη θέση της 81ης διοργάνωσης του 24ωρου αγώνα στο Le Mans.

Η νίκη στον αγώνα του 2013 δεν ήταν απλά μία ακόμη πρωτιά για την Audi . Με 12 νίκες σε 15 συμμετοχές και με τις τέσσερις τελευταίες να είναι και συνεχόμενες. Η Γερμανική ομάδα έχει γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού

τα τελευταία χρόνια στους αγώνες αντοχής.

Το R18 e-tron quattro με πλήρωμα τους Tom Kristensen/Allan McNish/Loïc Duval ήταν αυτό που πήρε τη νίκη σε έναν αγώνα που σημαδεύτηκε από τον θάνατο του Δανού Allan Simonsen λίγα λεπτά μετά την εκκίνηση. Μάλιστα σε ένδειξη σεβασμού οι οργανωτές σήκωσαν μεσήστια στο podium τη σημαία της Δανίας.

Για τον Mr Le Mans T. Kristensen αυτή ήταν η ένατη φορά που κερδίζει το Le Mans όντας ο ζωντανός θρύλος του αγώνα. Ο 45χρονος Δανός σημείωσε την πρώτη του νίκη το 1997 ως μέλος του πληρώματος της Joest Team. Έκτοτε ακολούθησαν άλλες 8, οι 7 εκ των οποίων με την Audi στο δυναμικό της οποίας εντάχθηκε το 2000. Εμφανώς συγκινημένος στο βάθρο των νικητών, ο Kristensen αφιέρωσε τη νίκη στον συμπατριώτη του Allan Simonsen που λίγες ώρες νωρίτερα έχασε τη ζωή του.

Για τον Σκοτσέζος Allan McNish αυτή ήταν η τρίτη του νίκη στο Le Mans, ενώ για τον Loic Duval η πρώτη.To πλήρωμα των νικητών κάλυψε συνολικά σε αυτές τις 24 ώρες 348 γύρους, έχοντας πραγματοποιήσει συνολικά 34 επισκέψεις στα pits. Πέρασε στην πρώτη θέση το βράδυ του Σαββάτου λίγο πριν τις 23:00 ώρα Ελλάδας -στον 100ο γύρο- και διατηρήθηκε εκεί μέχρι την ολοκλήρωση του αγώνα πραγματοποιώντας 249 γύρους στην πρωτοπορία.

«Γνωρίζαμε πως φέτος θα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα για μας, όχι μόνο λόγω των κανονισμών. Όπως περιμέναμε, η Toyota ήταν πολύ δυνατός αντίπαλος, αλλά το αυτοκίνητό μας αποδείχθηκε πως ήταν κορυφαίο. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα που δούλεψε σκληρά για μήνες ώστε να φτάσουμε σε αυτήν την επιτυχία», δήλωσε ο Team Manager της ομάδας Dr. Wolfgang Ullrich που επί των ημερών του η εταιρεία έχει σαρώσει τις νίκες στο θρυλικό αγώνα.

Ο επικεφαλής της Audi Motorsport αναφέρθηκε και στο τραγικό συμβάν που σημάδεψε τον αγώνα, τον θάνατο του Δανού Allan Simonsen: «Προφανώς αυτό το τρομερό περιστατικό μετριάζει τη χαρά μας για τη νίκη μας. Είμαστε σοκαρισμένοι από την είδηση. Στην καριέρα του είχε τρέξει σε αγώνες με Audi R8 LMS. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του, τους φίλους του και την ομάδα του. Αυτό το περιστατικό σου θυμίζει απλά ότι ποτέ δεν πρέπει να είσαι ήσυχος με θέματα που έχουν να κάνουν με ασφάλεια».

Για ακόμα μια φορά η Toyota, το αντίπαλο δέος την τελευταία διετία της Audi, δεν κατάφερε να σημειώσει τη νίκη που τόσο πολύ αναζητά από τις αρχές των '90s. Το TS030 Hybrid το οποίο μοιράστηκαν οι Anthony Davidson/Stéphane Sarrazin/Sébastien Buemi τερμάτισε στη 2η θέση έχοντας καλύψει έναν γύρο λιγότερο σε σχέση με το Audi και έχοντας επισκεφθεί τα pits 30 φορές. To βάθρο των νικητών συμπλήρωσε άλλο ένα Audi το οποίο μοιράστηκαν οι Marc Gene/Lucas di Grassi/Olivier Jarvis.

H κατηγορία LM GTE Pro ήταν υπόθεση της Porsche, με την ομάδα Manthey να κάνει το 1-2. Η νίκη πήγε στην 911 RSR των Lieb/Lietz/Dumas. Και στην LM GTE Am είχαμε μια Porsche στην κορυφή. Ο λόγος για την 911 GT3 RSR της IMSA Performance MATMUT την οποία μοιράστηκαν οι Narac/Bourret/Vernay.

Tέλος, τα αυτοκίνητα ασφαλείας χρειάστηκε να παρέμβουν 11 φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα μένοντας στην πίστα για σχεδόν έξι ώρες!

Keywords
Τυχαία Θέματα