2014: Άγρια κόντρα της Amazon…με τον Τζορτζ Όργουελ!

Οργουελικές διαστάσεις έχει λάβει η κόντρα μεταξύ του εκτελεστή της διαθήκης του Βρετανού συγγραφέα Τζωρτζ Όργουελ και της Amazon.com την οποία κατηγορεί για «έγκλημα» κατά του λογοτέχνη.

Επιμέλεια: Δημήτρης Δεμεσούκας

Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα The New York Times, ο Μπιλ Χάμιλτον επέκρινε την Amazon για διαστρέβλωση των λόγων του

Όργουελ-γνωστού για τα μυθιστορήματα «1984» και «Η φάρμα των ζώων»-σύμφωνα με την οποία ο συγγραφέας πρόετρεπε τους εκδότες το 1930 να συνασπιστούν ώστε να σταματήσουν την άνοδο των φθηνών εκδόσεων.

Ήδη η Amazon βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον όμιλο Βιβλίων Hachette σχετικά με τις πωλήσεις των e-book, με την Amazon να αφαιρεί την δυνατότητα προπαραγγελιών, να προχωρά σε μείωση των εκπτώσεων και σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις των βιβλίων της Hachette υποστηρίζοντας ότι παλεύει για να κρατήσει τις τιμές των e-book χαμηλές, περίπου στην τιμή των 9,99 δολαρίων για τις νέες κυκλοφορίες και δεν ευσταθούν οι φόβοι των εκδοτικών οίκων ότι η πολιτική της τους δημιουργεί προβλήματα. Πώς μπλέχτηκε σε όλα αυτά ο Όργουελ;

Σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην ιστοσελίδα της Amazon παρομοίασε τις αντιρρήσεις των εκδοτών με τις ανησυχίες του συγγραφέα σχετικά με τα φθηνά βιβλία στη δεκαετία του 1930. Η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ που κυριαρχεί στην αγορά των e-books παρέθεσε ένα δοκίμιο του Όργουελ γραμμένο το 1936 στο οποίο σύμφωνα με αυτην έγραφε ότι «αν οι εκδότες είχαν μυαλό θα συνασπίζονταν εναντίον των φθηνών βιβλίων».

Σύμφωνα με την Amazon ο «Τζωρτζ Όργουελ είχε προτείνει τότε μια συμπαιγνία» και παράλληλα έκανε αναφορά στην κυβερνητική μήνυση το 2012 εναντίον της Apple και πέντε ακόμη εκδοτών, συμπεριλαμβανομένου του οίκου Hachette, οι οποίο είχαν συνωμοτήσει για να αυξήσουν τις τιμές των e-book. Το θέμα λύθηκε με εξωδικαστικό διακανονισμό και ένας ομοσπονδιακός δικαστής απεφάνθη το 2013 εναντίον της Apple.

Αλλά ο εκπρόσωπος του Βρετανού συγγραφέα υποστηρίζει ότι τα λόγια του Όργουελ που χρησιμοποίησε η Amazon είχαν ειρωνικό νόημα αφού ο συγγραφέας στην ουσία επαινούσε τις φθηνές κυκλοφορίες βιβλίων της εποχής από τον οίκο Penguin που είχε πρόσφατα ξεκινήσει τη δραστηριότητα της στο χώρο των εκδόσεων.

«Οι εκδόσεις Penguin Books έχουν πραγματική αξία, τέτοια που αν οι άλλοι εκδότες είχαν πραγματικό μυαλό θα συνεργάζονταν για την αντιμετώπισή τους» έγραψε ο Όργουελ, υποστηρίζει ο εκπρόσωπός του.Η Amazon πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Χάμιλτον.

Στην ουσία ο Όργουελ φοβόταν ότι ήταν «μεγάλο λάθος να φανταστεί κανείς ότι τα φθηνά βιβλία θα είναι καλό για το εμπόριο του βιβλίου» και ανησυχούσε ότι μια «πλημμύρα από φθηνές ανατυπώσεις» θα προκαλούσε «ακρωτηριασμό στις δανειστικές βιβλιοθήκες»και »θα έλεγχε τις κυκλοφορίες νέως μυθιστορημάτων».

«Με την ιδιότητά μου ως αναγνώστη επικροτώ τις εκδόσεις Penguin Books. Υπό την ιδιότητά μου ως συγγραφέας μπορώ μόνο να τις αναθεματίσω», έγραψε.

Η Amazon πάντως και στο παρελθόν δεν είχε καλές σχέσεις με τον Όργουελ. Το 2009, διέγραψε κάποιες ψηφιακές εκδόσεις του "1984" και της «Φάρμας των ζώων» κάνοντας λόγο για μη εξουσιοδοτημένες εκδόσεις, για προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και υποσχέθηκε να αλλάξει την πολιτική της.

The post 2014: Άγρια κόντρα της Amazon…με τον Τζορτζ Όργουελ! appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα