Τα πιο σημαντικά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς

Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό φίλτρο, ώστε να το πάρετε και να γίνετε οι καλύτεροι γονείς. Ο κάθε γονιός μαθαίνει μέσα από τις εμπειρίες του και από τα λάθη του. Όμως, κάποια βασικά ατοπήματα στην ανατροφή των παιδιών είναι εύκολο να αποφευχθούνε, αρκεί να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο.

Θέλετε το παιδί σας να μεγαλώσει χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις, γι αυτό και πολλές φορές αποφεύγετε να του μιλάτε για τις διαφορές των φυλών και των φύλλων. Αν όμως, δεν έχετε επισημάνει τις διαφορές για παράδειγμα που υπάρχουν στο χρώμα του δέρματος, πως θα καταλάβει το μικρό σας ότι στην πραγματικότητα

είμαστε όλοι ίσοι; Αντί λοιπόν, να αποφεύγετε τη συζήτηση δοκιμάστε να του μιλήσετε για τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και τη σημασία της ισότητας.

Μήπως επαινείτε το παιδί σας περισσότερο από ό,τι πρέπει; Μπορεί ένα ακόμη παιχνίδι να πείσει το μικρό σας να πάει για ύπνο απόψε, δεν θα το βοηθήσει όμως, να μάθει να εκτιμάει την αξία του ύπνου. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή στο πόσο συχνά πρέπει να επαινείτε ή να δωροδοκείτε το μικρό σας, όπου αν την ξεπεράσετε μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Γενικά ο συχνός και χωρίς λόγος έπαινος μπορεί να μειώσει την επιθυμία του παιδιού σας να προσπαθήσει για κάτι. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Bulletin, μπορείτε να αποφύγετε αυτό το φαινόμενο, προσφέροντας ειλικρινή έπαινο.

Οι περισσότεροι γονείς αποφεύγουν να ανοίξουν συζήτηση με το παιδί τους, για το σεξ. Όμως, όσο πιο άβολα νιώθετε για τι συγκεκριμένο θέμα, τόσο πιο ταμπού γίνεται και μπορεί το παιδί σας καθώς μεγαλώνει να συζητά τις απορίες του με τους φίλους του, αντί με εσάς. Είναι λοιπόν προτιμότερο το μικρό σας να μάθει τα βασικά από εσάς, παρά από ξένους. Ξεκινήστε τη διδασκαλία του παιδιού σας, για το πώς γίνονται τα μωρά, απαντώντας σε ερωτήσεις, χωρίς να υπεισέλθετε σε περισσότερες λεπτομέρειες από ό, τι το παιδί σας ζητά. Επίσης, διδάξτε του τα ονόματα για όλα τα μέρη του σώματος του, ακόμα και αυτά που καλύπτονται από τα ρούχα.

Φορτώνετε το πρόγραμμα του παιδιού σας με εξωσχολικές δραστηριότητες. Ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων, όπως μπαλέτο, ποδόσφαιρο, πιάνο δεν είναι λάθος, αλλά αν το παρακάνετε δεν φέρνει πάντα θετικά αποτελέσματα. Μια μελέτη στο Frontiers in Psychology έδειξε ότι τα παιδιά που έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, μπορούν να αναπτύξουν καλύτερα τις εκτελεστικές λειτουργίες. Και τι είναι αυτές οι λειτουργίες; Είναι η ικανότητα τους να θέτουν στόχους και να τους πετυχαίνουν. Καλό είναι λοιπόν και το μπαλέτο, αλλά πρέπει να υπάρχει χρόνος και για παιχνίδι στη παιδική χαρά. Αφήστε για λίγο στην άκρη τον ασταμάτητο προγραμματισμό δραστηριοτήτων και δοκιμάστε να δώσετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο στο παιδί σας.

Όλοι οι γονείς προσπαθούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους όσο καλύτερα μπορούν και δίνουν ακόμα και τη ζωή τους για εκείνα. Ίσως όμως, στο τέλος η καλύτερη κουβέντα που χρειάζεται να πείτε στο μικρό σας είναι το «σε αγαπώ», γιατί όταν υπάρχει αγάπη, όλα μπορούν να λυθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα