Σεβαστείτε τις φοβίες των παιδιών σας

Η φαντασία των παιδιών σας πλάθει πολλές τρομαχτικές ιστορίες.

Πολλά μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν διάφορες φοβίες όπως το φως, διάφορες σκιές ή ήχους, ακόμα και κάποια πρόσωπα. Ένα γεγονός που μπορεί να τα τρόμαξε, μία σκηνή στην τηλεόραση ή ακόμα και κάτι που άκουσαν σε μία συζήτησή σας μπορεί να το ερμήνευσαν εντελώς διαφορετικά στο μυαλό τους. Εσείς σίγουρα δεν μπορείτε να μπείτε στο μυαλό τους και να καταλάβετε τη λογική τους και δεν υπάρχει λόγος να μπείτε σε αυτή τη λογική. Αυτό που πρέπει να κάνετε

είναι να σεβαστείτε τις φοβίες τους όποιες κι αν είναι αυτές.
Δεν πρέπει να ειρωνευτείτε τα συναισθήματά τους και πρέπει να αποφεύγετε φράσεις όπως “ Μα είσαι μεγάλο παιδί”. Συζητήστε μαζί του και αφήστε το να σας εξηγήσει τι είναι αυτό που το φοβίζει και πως το έχει στη φαντασία του.
Δώστε του τη δυνατότητα να δώσει όνομα στις φοβίες του. Ύστερα αντιμετωπίστε μαζί ό,τι του δημιουργεί αυτό το συναίσθημα. Ανάψτε τα φώτα, δείξτε του ότι δεν υπάρχει κάτι στο δωμάτιο που μπορεί να φοβάται να πάει, εξηγήστε του ποιο είναι αυτό το πρόσωπο που τον φοβίζει και γιατί τον συναντάει.
Η σωστή προσέγγιση παίζει σπουδαίο ρόλο. Δώστε του χρόνο αντιμετωπίσει μόνο του τη φοβία. Το να χρησιμοποιήσετε ταμπέλες, όπως “φοβιτσιάρης” ή απειλές δεν βοηθούν. Αντιθέτως επιβαρύνουν την κατάσταση. Ακόμα δεν γίνεται το παιδί σας να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον προστατευμένο από ερεθίσματα που προκαλούν φόβο καθώς οι φοβίες και η φαντασία με πλάσματα που τον κυνηγάνε βοηθούν την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ακούσετε προσεχτικά.

The post Σεβαστείτε τις φοβίες των παιδιών σας appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα