Πραθήναι: Το πρώτο αθηναϊκό προσωπικό πωλητήριο

Μια παρέα τεσσάρων καλών φίλων, του σχεδιαστή Γιώργου Ελευθεριάδη, του manager director Γιώργου Μο, της γραφίστριας Νότας Δράκου και του food photographer Γιώργου Δρακόπουλου, γεννήθηκε το εγχείρημα του «Πραθήναι». Το όνομα προήλθε απ΄το απαρέμφατο αορίστου παθητικής φωνής του αρχαίου ρήματος «πιπράσκω» που σημαίνει πουλώ και στην παθητική «πιπράσκομαι», δηλαδή πωλούμαι. Το υπόλοιπο παραπέμπει ακουστικά στην πόλη μας, την Αθήνα.

Μας

κίνησε το ενδιαφέρον και θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για την ιδέα αυτή. Επικοινωνήσαμε λοιπόν μ΄ έναν απ΄την παρέα, τον Γιώργο Μο και μας μίλησε για το τι πρόκειται να συμβεί την Κυριακή στις 16 Μαρτίου στον κινηματογράφο Ζέφυρος στα Πετράλωνα.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Και οι τέσσερις είμαστε άνθρωποι που ταξιδεύουμε αρκετά. Μας αρέσουν τα ταξίδια αλλά και να γυρνάμε πίσω με αναμνηστικά «λάφυρα». Γι΄αυτό στα ταξίδια μας εκτός απ΄τα μουσεία και τις εκθέσεις, αναζητούμε και τις υπαίθριες αγορές. Προσωπικά λατρεύω να βρίσκω πράγματα στις garage sales. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει όμως κάτι τέτοιο. Εκτός απ΄το Μοναστηράκι που βρίσκεις παλιά πράγματα δεν υπάρχει αυτό που για παράδειγμα στην Ιταλία ονομάζουν «mercatino». Προκείται για τις ανοιχτές αγορές των ιταλικών μητροπόλεων, που είναι εδώ και πολλά χρόνια θεσμός. Οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι και απενοχοποιημένοι σχετικά με το να πωλούν ή να αγοράζουν καλοδιατηρημένα αντικείμενα από δεύτερο χέρι.

Είναι ιδιαίτερα γοητευτικό ότι στις αγορές κάθε αντικείμενο φέρει τη δική του ιστορία, η οποία γίνεται αφορμή για επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, αγοραστών και πωλητών. Πάνω στη κουβέντα λοιπόν είπαμε πως δεν είναι κρίμα να λείπει η αγορά αυτή απ΄την Αθήνα; Κάπου εκεί λοιπόν μετά από συζητήσεις πώς, πού, λες; Είπαμε να το εντάξουμε στη ζωή της πόλης.

Γιατί την Κυριακή;

Η Κυριακή έχει μια μελαγχολία απ΄μόνη της και έτσι είπαμε να της δώσουμε χρώμα. Συνήθως, ξυπνάς αργά, κάποιες φορές συναντάς κανένα φίλο ή και όχι και πάλι σπίτι. Είπαμε λοιπόν να δώσουμε μια νέα προοπτική. Βγάζοντας τον κόσμο απ΄τα σπίτια και κατεβάζοντάς τον εκεί που χτυπά ο παλμός της πόλης. Στα Πετράλωνα. Τι πιο ωραίο από μία Κυριακάτικη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας;

Μέχρι στιγμή μας ακούγεται ωραία η ιδέα αλλά τι θα κερδίσει ο κόσμος; Τι διαφορά έχει από μια βόλτα στο Μοναστηράκι;

Είναι διαφορετικό, είναι κάτι παραπάνω. Ο σκοπός δεν είναι μόνο να βγούμε μια βόλτα για να χαζέψουμε σε μια vintage αγορά. Είναι κάτι παραπάνω. Κρύβει συναίσθημα και επενδύει στην επικοινωνία. Οι άνθρωποι που δίνουν τα πράγματα τους είναι δεμένοι μ’ αυτά αλλά και έτοιμοι να τα αποχωριστούν. Η συνδιαλλαγή μεταξύ πωλητή και αγοραστή είναι ουσιαστική. Ο πωλητής δίνει κάτι που κάποτε αγόρασε γιατί τον κέρδισε. Οι ανάγκες του όμως άλλαξαν και τώρα το πουλάει. «Αν δεν διώξεις το παλιό δεν δίνεις τόπο στο καινούργιο» είναι άλλωστε και το μότο μας. Ο αγοραστής απ΄ την άλλη είναι εκείνος που ψάχνει τον δικό του θησαυρό. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως υπάρχει μια εκπληκτική συνομιλία μεταξύ τους. Ο καθένας μοιράζεται τη δική του ιστορία.

Γι΄αυτό ο στόχος μας είναι το Πραθήναι να αποκτήσει τη θέση του στην Αθήνα. Δεν νοείται μια σύγχρονη πόλη να στερείται τη δική της υπαίθρια αγορά.

Πώς γίνεται κάποιος «πωλητής» στο Πραθήναι;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Κάθε ιδιώτης που θέλει να πουλήσει μπορεί να ενοικιάσει έναν πάγκο στον χώρο της ανοιχτής αγοράς. Έρχεται σε επικοινωνία λοιπόν μαζί μας μέσα στην εβδομάδα για να δηλώσει ενδιαφέρον αλλά και να του εξηγήσουμε τη διαδικασία. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε εύκολη τη ζωή των ανθρώπων. Γι΄αυτό υπάρχει οργάνωση ο πωλητής δεν χρειάζεται να φέρει τίποτα άλλο εκτός από τα αντικείμενα που θέλει να διαθέσει προς πώληση. Για την καθαριότητα και φροντίδα του χώρου, την ασφάλεια και τον συντονισμό της αγοράς φροντίζει με ενθουσιασμό και μεράκι η ομάδα του «Πραθήναι», η οποία θα λειτουργεί και συμβουλευτικά βοηθώντας τους συμμετέχοντες να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο τα πράγματά τους.

Η ιδέα τους μας ακούστηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Όλοι λίγο πολύ έχουμε σε αποθήκες, πατάρια, πράγματα τα όποια δεν αξιοποιούμε. Πράγματα που για μας δεν έχουν καμία αξία πλέον αλλά μπορεί να έχουν για κάποιον άλλον. Από παλιές φωτογραφικές μηχανές, πίνακες, ρούχα, γυαλιά μέχρι και σπιρτόκουτα μπορούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Όλοι την δικαιούμαστε άλλωστε. Αυτή την Κυριακή λοιπόν θα πάμε στο «Πραθήναι» στην πρώτη απόπειρα «garage sales» στην πόλη μας.

More Info:
Ζέφυρος, Τρώων 36, Πετράλωνα
Είσοδος 2 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα