Πού κρύβεται το μυστικό της ευτυχίας των παιδιών;

Εκεί που οι περισσότεροι γονείς το θεωρούν χάσιμο χρόνου, στο παιχνίδι.

Kάθε παιδί το γνωρίζει, αλλά οι περισσότεροι γονείς το αγνοούν. Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τα ρούχα και τα παιχνίδια, εμείς τα έχουμε βάλει στον καταναλωτικό τρόπο σκέψης. Οι γονείς πιστεύουν πώς ένα δωμάτιο γεμάτο από παιχνίδια θα τα κάνει πιο ευτυχισμένα. Για την ακρίβεια πιστεύουν πώς θα τους αφήσουν ήσυχους απασχολημένα στο δωμάτιο τους. Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τα πιτσιρίκια μπορεί να έχουν χιλιάδες παιχνίδια στο δωμάτιο τους, όμως επιλέγουν να παίξουν με ένα ή δύο πιο αγαπημένα.

Η φαντασία,

η ικανοποίηση της περιέργειας, το δημιουργικό και το συμβολικό παιχνίδι, η συμμετοχή των γονιών συνθέτουν την ευτυχία για τα παιδιά. Θυμάστε παλιά που δεν είχαν σχεδόν τίποτα τα παιδιά αλλά έβρισκαν τρόπο να κατασκευάσουν μόνα τους παιχνίδια, ανακάλυπταν τρόπους να διασκεδάσουν ενώ έπαιζαν με τις ώρες στις αλάνες.

Σήμερα, τα παιδιά έχουν περιορισμένο ζωτικό χώρο, ακούν συνεχώς τους γονείς να λένε «Κάτσε ήσυχο για λίγο, έχω δουλειά», «Πήγαινε παίξε με τα παιχνίδι σου», «Μη τσακώνεστε». Οδηγίες και διαταγές. Έχουν ένα φορτωμένο σχολικό και εξωσχολικό πρόγραμμα όπου καλούνται να ανταποκριθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Ελεύθερη έκφραση, πρωτοβουλία στον τρόπο που θα διαχειριστούν τον χρόνο τους, κίνητρα, ποιοτικός χρόνος με τους γονείς, δυστυχώς δεν έχουν θέση στην καθημερινότητα της οικογένειας. Kι όμως, όσο κι αν θεωρείτε χάσιμο χρόνου το παιχνίδι, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιδιών σας. Μ” αυτό μαθαίνουν πώς λειτουργεί ο κόσμος και οι ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα από το παιχνίδι έρχονται σ” επαφή με τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους.

Τα παιδιά σας για είναι ευτυχισμένα απλά πράγματα. Αφήστε τα να σας δείξουν τον τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα