Μέρκελ: Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα που δεν περιμέναμε – Αύριο συνάντηση με Σαμαρά

Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα που κανένας δεν περίμενε και για το οποίο συχνά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις, σχολίασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, με το άκουσμα του προϋπολογισμού της χώρας και κυρίως με το ποσό που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών ως το πρωτογενές πλεόνασμα. Σήμερα στις αρχές της ημέρας κατατέθηκε ο προϋπολογισμός

του 2014 από τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα, στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της Γερμανίδας καγκελαρίου, σε συνέδριο που διοργανώνει η Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο - και που μάλιστα το Σάββατο θα παρευρεθεί ο Αντώνης Σαμαράς - επισήμανε ότι θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος και επανέλαβε ότι η Γερμανία επιθυμεί η Ελλάδα να ξανασταθεί σύντομα στα πόδια της. Ξεκαθάρισε την εμπιστοσύνη που έχει στην ελληνική κυβέρνηση, όμως οι Έλληνες πρέπει ακόμη να δουλέψουν αρκετά ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που φέρνουν ήδη τα προγράμματα διάσωσης και τόνισε ότι για τη Γερμανία αποτελεί εθνικό συμφέρον η ευημερία της Ευρώπης.

Επανέλαβε ότι για το Βερολίνο η αλληλεγγύη και η ανάληψη της εθνικής ευθύνης αποτελούν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Μεταξύ άλλων, η Καγκελάριος της Γερμανίας υπερασπιζόμενη την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει το Βερολίνο είπε ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη αποδίδουν καρπούς.

Κλείνοντας η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα κυβέρνηση. Ωστόσο, είπε ότι επιθυμεί να διατηρηθεί η αυτονομία των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς και επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί αύξηση της φορολογίας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα