Πόσο γρήγορα μπορεί να μείνει έγκυος μια γυναίκα μετά τη γέννα;

10:03 6/2/2016 - Πηγή: Jenny.gr

Έχουν περάσει μόλις εννέα μήνες από τότε που γεννήσατε και επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος σας ανακοινώνει ότι είστε και πάλι έγκυος! Εκείνη τη στιγμή σοκαρισμένη σκέφτεστε «Μα πως είναι δυνατό; Μόλις γέννησα!» Είναι όντως τόσο εύκολο να μείνει μια γυναίκα έγκυος μετά τη γέννα; Θα το ανακαλύψετε παρακάτω.

Η επιστροφή της γονιμότητας.

Πόσο σύντομα θα επανέλθει η γονιμότητα εξαρτάται από το αν μια γυναίκα θηλάζει ή όχι. Ο θηλασμός και οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή γάλακτος, μπορούν να καταστείλουν την επιστροφή της ωορρηξίας. Εάν μια γυναίκα δεν θηλάζει,

η ωορρηξία συνήθως δεν επιστρέφει τουλάχιστον για έξι εβδομάδες. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obstetrics and Gynecology, έδειξε ότι κατά μέσο όρο η ωορρηξία στις μη θηλάζουσες επέστρεψε την 74 ημέρα μετά τον τοκετό. Όμως, αυτή η διαπίστωση δεν είναι κανόνας, γιατί ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, που σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, η ωορρηξία θα επιστρέψει πριν την έμμηνο ρύση και εξαιτίας αυτού μπορεί να συμβεί μια εγκυμοσύνη από εκεί που δεν το περίμενε κανένας.

Όταν μια γυναίκα θηλάζει, θεωρητικά η επιστροφή της γονιμότητας παρατείνεται, ιδίως μέχρι τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό. Αλλά και σε αυτό το σημείο το πότε θα επιστρέψει η ωορρηξία ποικίλλει. Και εξαρτάται από το πόσο συχνά το μωρό θηλάζει, από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και από το στρες. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Για παράδειγμα μερικές δεν έχουν έμμηνο ρύση μέχρι να περάσουν οκτώ μήνες από τον τοκετό, αλλά υπάρχουν και γυναίκες που ενώ θηλάζουν μένουν έγκυες.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι καλύτερα να περιμένετε από 18 μέχρι 23 μήνες για να μείνετε και πάλι έγκυες. Ενδεχομένως το διάστημα αυτό σας ακούγετε μεγάλο, αλλά είναι σημαντικό να αφήσετε το σώμα σας να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που έχασε. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που μένουν έγκυες σε λιγότερο από έξι μήνες μετά από μια γέννα, μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως πρόωρος τοκετός ή να γεννηθεί το μωρό με χαμηλό βάρος. Γι αυτό και δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε για το δεύτερο μωράκι, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και στο σύντροφο σας να προσαρμοστείτε στη νέα σας ζωή και μετά βάλτε μπρος για το επόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα