Πώς λειτουργείτε μέσα στις σχέσεις σας;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως μπλέκεται ο άνθρωπος μέσα στην κοινωνία; Σε τι βαθμό μπορεί να είναι λειτουργικός στις σχέσεις;

Για να κατανοήσουν οι ειδικοί πως λειτουργεί ο άνθρωπος τόσο μόνος του αλλά και ως μέλος της κοινωνίας έχουν κάποιους δείκτες και θεωρίες. Εκτός λοιπόν από τον δείκτη νοημοσύνης (IQ), τη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) ή τον δείκτη ευτυχίας (ΗQ), υπάρχει και η κοινωνική νοημοσύνη (SQ). Σύμφωνα με τον Daniel Goleman «κοινωνική νοημοσύνη» δεν σημαίνει να είναι κανείς τόσο ευφυής ώστε να μπορεί

να χειρίζεται τους άλλους, αλλά να είναι κανείς τόσο ευφυής ώστε να αντιλαμβάνεται πολλά για τις ανθρώπινες σχέσεις και να μπορεί να λειτουργεί ορθά μέσα σε αυτές. Σήμερα, πλέον έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τον κόσμο μας από μια πιο πλεονεκτική θέση, να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα των σχέσεών μας.

Σ’αυτό λοιπόν το σημείο θα σταθούμε προσπαθώντας να βρούμε τρόπους ώστε να απαλλαγείτε απ΄τις τοξικές σας σχέσεις. Είναι στο χέρι σας να δημιουργείτε σχέσεις που να σας ικανοποιούν και να σας βοηθούν να εξελιχτείτε. Το ζητούμενο τώρα είναι να εκπαιδεύσετε τους εαυτούς σας ώστε να αναγνωρίζετε τα άτομα που είναι «τοξικά» για την ψυχική σας υγεία και ηρεμία. Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να κάνετε μία καλή αρχή.

Συνεπώς ρωτήστε τον εαυτό σας για το κάθε άτομο ξεχωριστά που έχετε γύρω σας τα εξής:

Ποια είναι η αντίδρασή σας όταν σκέφτεστε το συγκεκριμένο άτομο; Νιώθετε ευχάριστα όταν είστε μαζί του; Μπορείτε να είστε ο εαυτό σας; Συζητάτε ανοιχτά; Του έχετε εμπιστοσύνη; Οι απαντήσεις θα κρίνουν και την εξέλιξη της σχέσης σας.Πώς αισθάνεστε περνώντας χρόνο με το συγκεκριμένο άτομο; Αν νιώθετε εξαντλημένοι και άδειοι, ίσως ήρθε ο καιρός να εξετάσετε την πηγή αυτής της απώλειας συναισθηματικής ενέργειας. Είναι κάτι που συνέβη μία φορά ή γίνεται συχνά;Τι μηνύματα περνά το ένστικτό σας; Καμία φορά η πρώτη αίσθηση είναι αυτή που λέει την αλήθεια. Σπάνια, το ένστικτο μπορεί να σας ξεγελάσει. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι το αγνοούν. Νομίζουν πως οι απαντήσεις υπάρχουν αλλού και όχι μέσα τους. Κι όμως, αν θέλετε να λάβετε στα σοβαρά τις σχέσεις σας τότε το ένστικτο σας παίζει σημαντικό ρόλο.Αν αποφασίσετε να φύγετε, κάντε μια συζήτηση εξηγώντας την επιλογή σας. Λίγα πράγματα στη ζωή μπορεί να είναι πιο επώδυνα από τους ανθρώπους που απλώς εξαφανίζονται χωρίς καμία εξήγηση. Είναι άδικο να αφήσετε τους ανθρώπους με ένα αναπάντητο ερωτηματικό. Aκόμη και αν καταλήξετε πως τα άτομα αυτά είναι «τοξικά» για τη σχέση σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα