Πανελλαδικές: Αντιμετωπίστε τις με τρόπο και όχι με τρόμο!

Βρισκόμαστε λίγο πριν την αρχή των σχολικών αλλά και πανελλαδικών εξετάσεων.

Μια περίοδο άγχους και φόβου για τα παιδιά αλλά και τις οικογένειεές τους. ας δούμε μερικές συμβουλές και σκέψεις που θα πρέπει να υιοθετήσουν, για να ανταποκριθούν καλύτερα στις μαθησιακές αλλά και στις συναισθηματικές απαιτήσεις.

1. Οργανώστε ένα λογικό πρόγραμμα διαβάσματος. Οι ώρες που ο ανθρώπινος εγκέφαλος-ακόμα και ένας εκπαιδευμένος- μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά είναι περιορισμένες.

Πολλά παιδιά, κυριευμένα από το άγχος, διαβάζουν απελπιστικά πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να κουράζονται υπερβολικά και να αγχώνονται περισσότερο καθώς δε μπορούν να απορροφήσουν όλον αυτό τον όγκο πληροφοριών.

2. Εκμεταλλευτείτε τις δυνατές σας ώρες. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Εντοπίζοντας ποιες ώρες μέσα στην ημέρα σας είναι πιο εύκολα να συγκεντρωθείτε, μπορεί να οργανώσετε το διάβασμά σας σε αυτό το χρονικό διάστημα.

3. Αποφόρτιση τώρα! Ακόμα και μέσα στην περίοδο των εξετάσεων πρέπει να βρίσκεται μία ώρα για να ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει ή να βγείτε μία βόλτα. Ξεκουράζοντας το μυαλό μας, είμαστε εκ νέου έτοιμοι μετά για να συνεχίσουμε.

4. Η οικογένεια: Προσπαθήστε όσο γίνεται να είστε ψύχραιμοι και φυσιολογικοί με το παιδί. Μην αλλάζετε τους ρυθμούς του σπιτιού και μην ασχολείστε όλη την ώρα μαζί του, εκτός αν χρειάζεται τη βοήθειά σας. Η αίσθηση ότι όλη η οικογένεια «κρέμεται» πάνω του και το ίδιο μπορεί να τους απογοητεύσει είναι πολλές φορές αβάσταχτη για το παιδί.

5. Υπάρχει και ζωή μετά τις εξετάσεις. Η αποτυχία στις εξετάσεις δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν το τέλος του κόσμου, ούτε για το παιδί, ούτε για την οικογένεια. μια αποτυχία μας δείχνει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο ή ότι πρέπει να βρούμε έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης αυτού, με το οποίο θέλουμε να ασχοληθούμε. Η αποτυχία είναι δικιά μας αλλά δεν είναι εμείς.

Ευχαριστούμε την συμβολή της Καλλιόπης Σαρρή, Ψυχολόγος, (Απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου. Ειδικευμένη στην Παιδαγωγική Ψυχολογία) ([email protected])

The post Πανελλαδικές: Αντιμετωπίστε τις με τρόπο και όχι με τρόμο! appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα