Όσα ξέρατε αλλά και όσα αγνοείτε για το Pilates

Έχουμε εκπαιδεύσει τον εαυτό μας σε ένα σωστό τρόπο ζωής και ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Είναι καιρός λοιπόν να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό σας και για τη σωστή άσκηση.

Υπάρχουν διάφορα είδη γυμναστικής και άσκησης. Εμείς επιλέξαμε το pilates και θα σας εξηγήσουμε το γιατί.

Για να αντλήσουμε τις κατάλληλες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη μέθοδο εκγύμνασης,

επισκεφθήκαμε το Mind and Body, το στούντιο Pilates που βρίσκεται στη Κηφισιά. Εκεί συναντήσαμε την Άρτεμη Παπακωνσταντοπούλου, η οποία είναι η ιδρύτρια του Mind and Body, του Pilates studio όπου από το 2002 λειτουργεί ως πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο εκπαιδευτών Pilates και επίσημος εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Physicalmind στην Ελλάδα. Το 2007, συμπληρώνοντας έναν ακόμη κύκλο σπουδών, γίνεται πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Pilates και εκπρόσωπος του στην Ελλάδα.

Μας εξήγησε λοιπόν τι ακριβώς πετυχαίνει κανείς επιλέγοντας το pilates ως μέθοδο γυμναστικής. Είναι ένας τρόπος να ασκούμε τους μύες μας χωρίς επιβάρυνση, να επαναφέρουν το σώμα μας έπειτα από τραυματισμούς και να το δυναμώνουμε χωρίς να του στερούμε την ευλυγισία του. Είναι μια αερόβια και αναερόβια άσκηση.

Επειδή δεν αρκούμαστε στη θεωρία επιλέξαμε να δοκιμάσουμε στην πράξη τη μέθοδο αυτή. Τα συμπεράσματα μας λοιπόν είναι πως ίσως για πρώτη φορά η θεωρία με την πράξη συνάδουν τόσο πολύ. Και θα σας εξηγήσουμε αμέσως τι εννοούμε.

Αρχικά, συμπληρώσαμε ένα ερωτηματολόγιο που αφορά τους στόχους μας, τα σημεία δηλαδή που θέλουμε να ενδυναμώσουμε αλλά και αν υπάρχουν κάποιοι πόνοι ή τραυματισμοί. Στη συνέχεια η Άρτεμις παρατηρώντας το σώμα μας, είδε ακριβώς τα σημεία που έχουν πρόβλημα. Η κακή στάση του σώματος, ο τρόπος ζωής , το άγχος, επιβαρύνουν το σώμα μας χωρίς να συνειδητοποιούμε το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούμε. Έτσι, λοιπόν η Άρτεμις αφού δει ποια σημεία παρουσιάζουν αδυναμία, φτιάχνει ένα πρόγραμμα ασκήσεων βασισμένο στις ανάγκες του καθενός αλλά και στις απαιτήσεις του. Στοχεύει να βελτιώσει τα μέρη που έχουν πρόβλημα και αλλάξει όλο σου το σώμα.

Το πρόγραμμα αυτό των ασκήσεων μπαίνει σε εφαρμογή με την καθοδήγηση του καθηγητή. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάσαμε μια άσκηση γυμναστικής που σε φέρνει 100% σε επαφή με το σώμα σου, αποκτάς έλεγχο των κινήσεων. Νιώθεις τους μυείς σου να λειτουργούν. Αναπνοή, μυαλό και κάθε μέρος του σώματός σου συνεργάζονται άριστα.

Αμέσως, βλέπεις αποτελέσματα αλλαγής στη στάση του σώματός σου. Σαν κάποιος δια μαγείας να σου επέτρεψε να περπατάς καλύτερα, να στέκεσαι πιο σωστά. Επίσης, αδειάζει το μυαλό σου. Δεν σκέφτεσαι τίποτα. Ένα απίστευτο συναίσθημα ευεξίας. Η φράση που μας είπε η Άρεμις κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Strength, flexibility, humοur» έγινε κατανοητή μόλις τελειώσαμε. Το pilates σου αλλάζει όλο τρόπο ζωής και την κοσμοθεωρία σου.

Μετά το πρόγραμμα, ακολούθησε μασάζ με τον φυσιοθεραπευτή Γιώργο Πορτέλλο. Στην αρχή νομίζαμε πως πρόκειται για ένα μασάζ χαλάρωσης. Όμως, μας περίμενε μία ακόμη έκπληξη. Ο Γιώργος μας είπε πως «Το Pilates ως γυμναστική αποκατάστασης σε ανθρώπους που έχουν υποστεί κάποιον τραυματισμό ή υποφέρουν από κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα, αποφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα όταν οι μύες είναι απαλλαγμένοι από φλεγμονές, σπασμούς και «μπλοκαρίσματα».

Ο Γιώργος ειδικεύτηκε στην αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων χρησιμοποιώντας την τεχνική Trigger Points Therapy, ένα θεραπευτικό μασάζ που βασίζεται σε ισχαιμικές πιέσεις. Κατά τη θεραπεία των Trigger Points, των πιο αδύναμων μηχανικών σημείων των μυών, ο θεραπευτής πιέζει σταθερά το μυ για ορισμένα δευτερόλεπτα, του κόβει την αιμάτωση και με τον τρόπο αυτό τον «αναγκάζει» να χαλαρώσει συγκεκριμένη θεραπεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματισμό, σε ανθρώπους που υποφέρουν από κάποιο χρόνιο μυοσκελετικό πρόβλημα αλλά ακόμη και σε «υγιείς» ασκούμενους που κατά τη διάρκεια του μασάζ «αποκαλύπτεται» ότι ορισμένες περιοχές του σώματός τους παρουσιάζουν δυσλειτουργία που μπορεί μελλοντικά να εξελιχθούν σε μυοσκελετικό πρόβλημα.

Οφείλουμε να πούμε πως ο Γιώργος μας προβλημάτισε. Καθώς, μας είπε πως τη βοήθεια του ειδικού την ζητάμε όταν έρθει ο πόνος. Τι σημαίνει αυτό; Ένας μυς που τραυματίστηκε άθελά μας σε μια άσκηση ή λόγω κακής στάσης, αρχίζει να δυσλειτουργεί, γεγονός που επιβαρύνει τις αρθρώσεις μας, τους σπονδύλους, με αποτέλεσμα να φθείρονται. Και τελικά, να πονάμε. Συνεπώς, η ζημιά έχει γίνει ήδη όταν πάμε στον ειδικό. Τι γίνεται τότε; Ο ειδικός ακολουθεί την ίδια ακριβώς σειρά που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, προκειμένου να βελτιώσει την κατάσταση. Συγκεκριμένα, πρώτα πρέπει να αποκατασταθεί η δυσλειτουργία του μυ, να σταματήσει η φθορά, ώστε να μας περάσει ο πόνος. Ακόμα, μας ενημέρωσε πως μπορούμε να παραπονιόμαστε σε ένα σημείο, στο γόνατό μας για παράδειγμα, και να επικεντρωνόμαστε σ’ αυτό, αγνοώντας την πηγή του κακού. Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να είναι απλά μια αντανάκλαση από ένα μυ στην ωμοπλάτη μας που τραυματίστηκε στην προπόνηση μιας άσκησης ή κάπου στη καθημερινή μας ζωή.

Τι αποκομίσαμε λοιπόν από την εμπειρία μας αυτή; Πώς στο Mind and Body ξέρουν να σου δείχνουν τον τρόπο να έρθεις σε επαφή με το σώμα σου και να κάνεις κάτι τόσο για τον εαυτό σου και όσο και για την υγεία σου. Δεν είναι μια διαδικασία που απλά μετά από κόπο, σκληρή δουλειά, ταλαιπωρία, μπορεί στο τέλος να αποκτήσεις το κορμί που θες. Αντιθέτως, είναι ένα μέρος που σου εγγυάται πως θα δεις άμεσα τα αποτελέσματα που επιθυμείς, μαθαίνοντας να έρχεσαι σε επαφή με το σώμα και το πνεύμα σου, όπως άλλωστε μαρτυρά και το όνομά του. Μια δεξιότητα που σε βοηθά να την εφαρμόσεις γενικότερα στην καθημερινότητά σου, υιοθετώντας ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Αν λοιπόν θέλετε να βιώσετε και εσείς την εμπειρία αυτή, τότε επισκεφτείτε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου μεταξύ 10:00 και 16:00, όπου το Mind and Body και ο Γιώργος Πορτέλλος σας προσκαλούν για να σας προσφέρουν εντελώς δωρεάν τις καλύτερες υπηρεσίες τους.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα Ατομικό μάθημα Pilates ή με ένα Διπλό Ομαδικό για εσάς και την παρέα σας ιδανικό για τόνωση και ευεξία. Υιοθετήστε την πιο ιδανική μέθοδο γυμναστικής για σώμα και νου και επωφεληθείτε της Έκπτωσης -20% στα μαθήματα Εισαγωγής. Συνεχίστε την ημέρα σας χαλαρώνοντας με μία ημίωρη συνεδρία μασάζ με το συνεργάτη φυσιοθεραπευτή του Mind and Body, Γιώργο Πορτέλλο και επωφεληθείτε της έκπτωσης -20% στα πακέτα των 5 και 10 συνεδριών.

Θα εκπλαγείτε με τα αποτέλεσμα και θα εντυπωσιαστείτε με τη μέθοδο αυτή.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site:

www.mindandbody.gr

< ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > 1 από 14 Γιώργος Πορτέλλος < >

Keywords
Τυχαία Θέματα