Οδηγός διατροφής ενός αρχάριου για απώλεια βάρους

Ίσως ο γιατρός σας είπε ό,τι θα πρέπει να χάσετε βάρος. Ίσως ξυπνήσατε ένα πρωί, κοιταχτήκατε στον καθρέφτη, και τελικά συνειδητοποιήσατε ό,τι ήρθε η ώρα να χάσετε μερικά κιλά. Όποιος και αν είναι ο λόγος, που θέλετε να κάνετε μια αλλαγή, πρέπει να γνωρίζετε ότ,ι δεν είστε μόνοι! Κάθε μέρα, χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν την απόφαση και αρχίζουν να τρώνε καλύτερα, ώστε να χάσουν βάρος … όμως, αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πραγματικά καμία ιδέα τι ακριβώς να κάνουν. Μαζί με αυτούς έτσι και εσείς αρχίζετε να αναρωτιέστε.

Θα πρέπει να ακολουθήσω την πυραμίδα τροφίμων;Θα έπρεπε να κάνω καταμέτρηση
όλων των θερμίδων μου;Τι γίνεται με τα δημητριακά ολικής αλέσεως;Πρέπει να κάνω τη διατροφή, που κάνουν όλοι οι συνάδελφοι μου στο γραφείο;

Σήμερα θα μάθετε τα βασικά της υγιεινής διατροφής, έτσι ώστε να σας λυθούν κάποιες απορίες. Καταρχήν, πρέπει να γνωρίζετε ό,τι όταν λέμε «πραγματικό» φαγητό εννοούμε, τα τρόφιμα που έχουν μεγαλώσει στο έδαφος, σε ένα δέντρο, στη θάλασσα, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα λαχανικά, τα φρούτα, και οι ξηροί καρποί. Ενώ τα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι αυτά που προέρχονται από ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης, έχουν ένα περιτύλιγμα, πωλούνται στα περίπτερα. Αν μάθετε αυτόν το διαχωρισμό, τότε έχετε κάνει το πρώτο βήμα, για να ξεκινήσετε μια υγιής διατροφή και να χάσετε κιλά.

Στη συνέχεια πρέπει να μάθετε, πώς να συνθέτετε ένα βασικό γεύμα.

Πρωτεΐνη: Όταν ασκείστε, οι μύες σας χρησιμοποιούν την πρωτεΐνη, για την ανοικοδόμηση τους. Όμως δεν πρέπει να το παρακάνετε με τη πρωτεΐνη. Εννοείται πως είναι καλό να υπάρχει σε κάθε γεύμα σας, αλλά στόχος σας είναι να καταναλώνετε μέχρι ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, εφόσον είστε υγιείς. Επιλέξετε άπαχες πηγές, όπως το στήθος κοτόπουλο, τα αυγά, άπαχο μέρος του βοδινού και χοιρινού, τα ψάρια, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Υδατάνθρακες: Όταν τρώτε υδατάνθρακες, μετατρέπονται σε γλυκόζη (σάκχαρο), η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παροχή ενέργειας, για όλα τα είδη των λειτουργιών του σώματος σας. Λαχανικά, φρέσκα φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης είναι άριστης ποιότητας, πηγές υδατανθράκων (οι σύνθετοι υδατάνθρακες). Από την άλλη, σίγουρα υπάρχουν κακοί υδατάνθρακες (οι λεγόμενοι επεξεργασμένοι), όπως είναι τα πατατάκια, μπισκότα, κράκερ, και είναι καλό να τους αποφεύγετε. Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρέσετε τους σύνθετους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας.

Λίπος: Το λίπος είναι από τα πιο παρεξηγημένα μακρο-θρεπτικά συστατικά στη διατροφή. Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για το σώμα σας και θα πρέπει να αποτελεί ένα μεγάλο μέρος των ημερήσιων θερμίδων σας. Τρόφιμα όπως, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο και τα καρύδια, είναι πηγές υγιούς λίπους. Εάν λοιπόν αποφεύγετε τα κορεσμένα λιπαρά και παίρνετε μια σωστή ποσότητα από τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τότε η προσπάθεια σας για απώλεια βάρους θα είναι επιτυχής.

Πνευματική προετοιμασία

Αντιλαμβάνομαι ό,τι αυτή η έννοια δεν είναι κάτι νέο ή επαναστατικό, αλλά μέχρι τώρα, για κάποιο λόγο οι περισσότεροι εγκαταλείπετε το πρόγραμμα διατροφής, που είχατε αρχίσει, είτε γιατί πήγατε διακοπές, ή βαρεθήκατε ή απλά αποφασίσατε ό,τι που δεν μπορούσατε να ζήσετε, χωρίς ορισμένα τρόφιμα. Η αλήθεια είναι, ό,τι δεν είμαι οπαδός της δίαιτας αστραπής, η οποία οδηγεί σε τεράστιες διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος και στην υγεία σας. Και σίγουρα δεν υπάρχει το μαγικό χάπι, για να χάσετε κιλά. Θέλετε να μάθετε του τι είμαι οπαδός; Μικρές αλλαγές που παράγουν μεγάλα αποτελέσματα. Θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να καθορίσετε, πόσο έτοιμοι είστε, για να πετύχετε τις αλλαγές που θέλετε. Η επιλογή είναι δική σας. Όπως παίζετε ένα βιντεοπαιχνίδι, και καθορίζετε εσείς το επίπεδο δυσκολίας, έτσι γίνεται και με τη δίαιτα. Αποφασίστε ποια μέθοδος λειτουργεί καλύτερα για σας, θέστε μικρούς στόχους και μην αφαιρέσετε τελείως τις αγαπημένες σας τροφές. Και να θυμάστε ό,τι δεν είστε σκλάβοι της γεύση σας. Τέλος, καλό είναι πριν αρχίσετε μια διατροφή, να συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας, ώστε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα, που να είναι κατάλληλο με τις καθημερινές σας συνήθειες και ανάγκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα