Μητρότητα ή μία επιτυχημένη καριέρα;

Μέσα από την μητρότητα η γυναίκα συχνά νιώθει ότι εκπληρώνεται ο βασικός της προορισμός, νιώθει επιβεβαίωση και βαθιά ικανοποίηση. Κοινωνικά η μητρότητα έχει την μεγαλύτερη αξία. Το μεγάλωμα του παιδιού αποτελούσε στο παρελθόν υπόθεση καθαρά γυναικεία, ενώ η εργασία, για τα περισσότερα ζευγάρια, υπόθεση καθαρά αντρική.

Τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει εντελώς και ολοένα περισσότερες γυναίκες εργάζονται, όχι μόνο για βιοποριστικούς λόγους, αλλά και για λόγους ικανοποίησης και υστεροφημίας. Οι ώρες που απουσιάζει η σύγχρονη μητέρα από το σπίτι σε πολλές

οικογένειες έχει φτάσει να ξεπερνά τις ώρες εργασίας του άντρα. Και κάπου εδώ μπαίνει το ερώτημα: Άραγε μητρότητα και καριέρα είναι δυνατόν να συνδυαστούν;

Και αν ναι, πόσο καλή μαμά μπορεί να είναι η γυναίκα που αφιερώνει πολλές ώρες στην εργασία της; Ή πόσο πετυχημένη επαγγελματίας μια γυναίκα που πρέπει να αφοσιωθεί και στην οικογένεια της; Η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την οικογένεια είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες μητέρες στις μέρες μας. Η γυναίκα σήμερα είναι επιφορτισμένη με πολλές ευθύνες, πιεσμένη και αγχωμένη προκειμένου να τα προλάβει όλα. Συχνά κατακλύζεται από ενοχές, μήπως δεν είναι επαρκής στον ρόλο της. Οι παραινέσεις των συγγενών τις περισσότερες φορές, που τονίζουν πως από την στιγμή που έχει κάνει παιδιά δεν έχει δικαίωμα να κοιτάει την καριέρα της, επιπλέον η στάση του συντρόφου της ,που στις περισσότερες φορές μένει αμετακίνητος, στα εργασιακά του, αφήνοντας όλη την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών στη μητέρα, ενισχύουν τις ενοχές της και την οδηγούν σε διλήμματα μέσα από τους πολλούς ρόλους που καλείται να βγάλει είς πέρας.

Η αλήθεια είναι, δυστυχώς για μας τις γυναίκες, πως superwoman δεν υπάρχει. Η γυναίκα που προσπαθεί να αποκτήσει μια λαμπρή καριέρα και να έχει συγχρόνως θέση Θεάς στην οικογενειακή εστία τις περισσότερες φορές οδηγείται σε κατάθλιψη, με σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ή είναι λιγότερο χαρούμενη από την γυναίκα που αποδέχεται πως δεν μπορεί να τα έχει όλα με τον ίδιο βαθμό επιτυχίας. Δεν αναφέρομαι φυσικά στις μαμάδες που απολαμβάνουν την δουλειά τους και θέτουν τα όριά τους ώστε να μην πληγούν απ´το γνωστό job burnout και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποστηρίξουν την προσωπική τους ούτε την επαγγελματική τους θέση σωστά.

Οι μαμάδες αυτές που προτεραιότητα έχουν το μεγάλωμα των παιδιών τους και οριοθετούν την εργασία τους ,αφιερώνοντας τόσο χρόνο ώστε να μπορούν να ασχοληθούν καθημερινά με τα παιδιά τους ποιοτικά είναι συνήθως εκείνες που είναι περισσότερο ικανοποιημένες απ´την ζωή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί αφιερώνουν χρόνο στην δουλειά τους, νιώθουν ότι παράγουν έργο, ξεφεύγουν απ´την καθημερινότητα του σπιτιού, αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους, αλλά εξοικονομούν και ενέργεια για τα παιδιά τους. Θα έχετε βρεθεί κάποιες από εσάς μπροστά στην σκηνή όπου παιδάκια βρίσκονται σε υστερία και απαιτούν μια αγκαλιά απ´την μαμά τους που μόλις επέστρεψε ράκος από την δουλειά. Το παιδί η αλήθεια είναι πως δεν το ενδιαφέρει αν τις προηγούμενες 10 ώρες ήσουν σε συνεχή ραντεβού με έντονο άγχος για το αν έμεινε ο πελάτης ικανοποιημένος. Το παιδί σε θέλει δίπλα του ευδιάθετη και ήρεμη.

Καταλαβαίνουμε όλοι πως για να γυρίσει η μαμά μετά από τόσες ώρες εργασίας σπίτι με full ενέργεια και διάθεση η παραγωγή ενδορφινών θα πρέπει να διπλασιαστεί απ´τα φυσιολογικά, κάτι μάλλον αδύνατον. Αποδεχτείτε πως δεν είστε Θεές. Έχετε ανάγκη από ώρες χαλάρωσης, όπως και από βοήθεια. Το μεγάλωμα ενός παιδιού επίςης δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση, αφορά και τους δύο συντρόφους, όσο διαφορετικοί και να είναι οι ρόλοι των δύο φύλων. Θέστε προτεραιότητα στην ζωή σας τί είναι πιο σημαντικό και αφιερώστε περισσότερη ενέργεια. Να γνωρίζετε πως στα πρώτα χρόνια του παιδιού σας ο χρόνος που θα αφιερώσετε θα είναι η επένδυση του παιδιού σας για το μέλλον του και την κοινωνικοποίηση του όχι μόνο ως παιδί αλλά και ως ενήλικας. Ίσως να πάει λίγο πίσω η δουλειά σας απ´ότι είχατε οργανώσει, όμως η ικανοποίηση που θα νιώσετε όταν δείτε το παιδί σας χαρούμενο και ήρεμο θα είναι πολύ μεγαλύτερη από μια επιτυχία στην δουλειά.

Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, Τηλ. Επικοινωνίας:210-3600466/6972100906

Keywords
Τυχαία Θέματα