Η ιστορία του denim και τα trends κάθε εποχής

Denim stories…

Το denim παντελόνι είναι το απόλυτο trend κάθε σεζόν. Είναι ένα κομμάτι που δανειστήκαμε από την ανδρική γκαρνταρόμπα και κατάφερε να μείνει στο πιο πολύτιμο ράφι της γυναικείας. Είναι το παντελόνι που μπορεί να φορεθεί από το πρωί μέχρι το βράδυ και να υποστηρίξει κάθε εμφάνιση με έμφαση όμως στον casual χαρακτήρα.

Giuseppe Garibaldi (c1860)- Floyd and Lucille Burroughs (1936)

Aν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως η ιστορία του denim ξεκίνησε στη δεκαετία του 30, με τον Levis

Strauss τον άνθρωπο που έκανε όλη την εργατική τάξη της Αμερικής να φορέσει blue jeans, ουσιαστικά η γέννησή του ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Τόπος καταγωγής; Η Ιταλία με τον πολιτικό Giuseppe Garibaldi το 1830 να αποθεώνεται από το κοινό όχι μόνο για τις πεποιθήσεις του αλλά και για το ιδιαίτερο παντελόνι που φορούσε.

Βέβαια, η επανάσταση έγινε με τον Strauss δημιουργώντας ένα φανατικό κύμα επιρροής όχι μόνο στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο πλανήτη. Ψηλόμεσα παντελόνια σε άνετη γραμμή και σε denim ύφασμα αποτελούν ένα από τα βασικά κομμάτια της ανδρικής γκαρνταρόμπας. Το 1950 το φορούν οι καουμπόηδες στην Αμερική και μία δεκαετία μετά, η θρυλική Marilyn Monroe φοράει σε μία από τις εμφανίσεις της denim jacket. Το μέχρι τότε ανδρικό κομμάτι γίνεται πιο sexy από ποτέ σε ένα από τα κορυφαία είδωλα της ιστορίας. Οι γυναίκες της Αμερικής ξεκινούν δειλά-δειλά να φορούν denim, ίσως στην πιο κομψή μορφή του μέχρι τώρα.

Έπειτα έρχεται μία «σκοτεινή» δεκαετία, αυτή του 70-80, όπου το denim γνωρίζει την πιο rock εκδοχή του. Φοριέται πάνω σε stage από τους μεγαλύτερους rock stars, είναι πιο σκισμένο από ποτέ ενώ φόρμες τύπου «Led Zeppelin» και αργότερα «Madonna» μόνο άνετες δεν χαρακτηρίζονταν. Το denim έχασε τον αρχικό λόγο δημιουργίας του:Την άνεση και την κομψότητα.

Ευτυχώς τα μοντέλα των 90s, όπως η Cindy Crawford και η Christy Turlington με τις γυναικείες καμπύλες τους και την έντονη σεξουαλικότητάς τους επαναφέρουν το denim σε μια από τις καλύτερες μορφές του. Ο Calvin Klein, o Tommy Hilfiger και ο Ralph Lauren δημιουργούν συλλογές στηριζόμενες στο denim, κάνουν τάσεις και όλος ο κόσμος ονειρεύεται ένα στιλ ανάλογο με αυτό του κόσμου των σχεδιαστών.

Και εκεί που τα bootcut jeans και τα ψηλόμεσα παντελόνια είναι must στο χώρο της μόδας, ένα μικροσκοπική κορίτσι με χλωμή επιδερμίδα έρχεται να ταράξει για ακόμη μία φορά αυτό που θεωρούσαμε ως δεδομένο: Η Kate Moss λανσάρει και πάλι το rock στιλ των 80s αναβαθμίζοντάς το όμως με την γκλαμουριά της εποχής. Το top model φοράει skinny παντελόνια, τόσο skinny που αναρωτιέσαι αν μπορεί να πάρει ανάσα. Τα μοντέλα γίνονται πιο αδύνατα και τα νούμερα από τα jeans μικρότερα. Το denim είναι πάλι για λίγες…

Και ερχόμαστε στο σήμερα ή μάλλον στα τελευταία 15 χρόνια που τα πράγματα έχουν παραμείνει σταθερά. Το denim έχει απλή μορφή, τα πατρόν του είναι πιο κλασικά και οι γραμμές του ακολουθούν την γυναικεία σιλουέτα. Επιτέλους η γυναίκα δε χρειάζεται να κάνει 3 μήνες δίαιτα για να χωρέσει στο αγαπημένο της denim.
Bootcut, skinny, classic αλλά και boyfriend παντελόνια μπορούν να συνυπάρξουν σε μία γυναικεία γκαρνταρόμπα και να ολοκληρώσουν μία σειρά από επιτυχημένες εμφανίσεις. Τα fashion icons της εποχής επιλέγουν τον τρόπο για να φορέσουν τα denim και να προβάλλουν το στιλ τους. Η Gisele Bundchen επιλέγει κλασικές γραμμές, η Rihanna κάνει εκκεντρικούς συνδυασμούς με total denim looks και ολόσωμες φόρμες που θυμίζουν 80s και η Olivia Palermo ανακαλύπτει την πιο chic εκδοχή του, σε skinny γραμμή και συνδυασμένο με μπαλαρίνες και loose πουκαμίσες ενώ η Sarah Jessica Parker το φοράει με γυρισμένο ρεβέρ και τις αγαπημένες της Manolo Blahnik γόβες.

Chanel, Cruise Collection 2014.

Μάλιστα, φέτος την άνοιξη, η μόδα επιφυλάσσει εκπλήξεις με λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά. Patchwork, pencil φούστες, jackets και φορέματα παίρνουν casual μορφή χάρη στο denim ύφασμα. Το total denim look είναι ένα από τα μεγαλύτερα trends με τους οίκους Andrea Incontri αλλά και τον οίκο Chanel στην Cruise συλλογή του να το πρεσβεύει με τον καλύτερο τρόπο! Ανοιχτόχρωμα, σκουρόχρωμα, με prints, με σκισίματα και ξεπλυμένα υφάσματα, τα jeans της άνοιξης μπορούν να εντυπωσιάσουν ακόμα και την πιο απαιτητική fashionista. Ολοκληρώνοντας, το denim θα είναι το μακροβιότατο κομμάτι της ντουλάπας μαζί με το πουκάμισο. Τα trends έρχονται και παρέρχονται γι’αυτό μείνετε σταθερή στο blue jeans που σας κάνει να αισθάνεστε πιο όμορφα με το σώμα σας και ταιριάζει περισσότερο στο στιλ σας. Αυτό, θα είναι το πολυτιμότερο ανάμεσα στα άλλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα