Γιατί το παιδί μου τρώει τα νύχια του;

Το παιδί μπορεί να τρώει τα νύχια του για οποιοδήποτε λόγο.

Από περιέργεια, πλήξη, ανακούφιση από στρες, συνήθεια, ή από μίμηση. Το δάγκωμα των νυχιών είναι η πιο κοινή από τις λεγόμενες «νευρικές συνήθειες» ή «συνήθειες εσωτερικής χαλάρωσης» που περιλαμβάνουν το πιπίλισμα του αντίχειρα, το τρίξιμο των δοντιών και τα τικ.

Η ονυχοφαγία λοιπόν είναι ένας τρόπος που το παιδί επιλέγει ασυνείδητα, όταν έχει εξετάσεις ή κάποιο άλλο σημαντικό γεγονός να αντιμετωπίσει

στη ζωή του και του προκαλεί άγχος. Μπορεί να εμφανίζεται ως μέρος ενός συνδρόμου συναισθηματικής διαταραχής, αλλά δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά σοβαρές επιπτώσεις.

Ωστόσο, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί κατανοώντας αρχικά το άγχος του. Θα πρέπει να εντοπίσετε τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφοράς αυτής και να μην προσπαθήσετε να τη σταματήσετε αντιμετωπίζοντας την ως μη αποδεκτή.

Σκεφτείτε για το τι μπορεί να προκαλεί άγχος στο παιδί σας. Για παράδειγμα, η μετακόμιση, το διαζύγιο, ένα νέο σχολείο ή η σχέση του με τους φίλους του, είναι πιθανό να του δημιουργούν μια εσωτερική ανησυχία που το μικρό σας δεν ξέρει πώς να εκτονώσει.

Φωνές, άσχημοι χαρακτηρισμοί, ταμπέλες ή ακόμη και τιμωρίες δεν βοηθούν. Μιλήστε για τις νευρικές συνήθειες, τι είναι και πως μπορούν να σταματήσουν. Μετά, προσπαθήστε να καταλάβετε πόσο θέλει να επέμβετε. Τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως προτιμούν τη λιγότερο δυνατή εμπλοκή των γονέων.

Όμως ενθαρρύνετε το παιδί να καταλάβει μόνο του, πότε και που τρώει τα νύχια του. Ίσως μια διακριτική υπενθύμιση από εσάς του κάνει καλό.

Προσφέρετε μία εναλλακτική λύση. Όπως να κρατάει στο χέρι μία μαλακή μπάλα, μικρή βέβαια όταν διαβάζει ή να του δείξετε διαφορετικές τεχνικές χαλάρωσης.

Θυμίστε στον εαυτό σας και στο παιδί σας, ότι οι νευρικές αυτές συνήθειες είναι πολύ δύσκολο να κοπούν. Βεβαιωθείτε ότι του δίνετε όλη σας την αγάπη και την προσοχή, άσχετα αν εξακολουθεί να τρώει τα νύχια του. Είναι σημαντικό για το μικρό σας να νιώθει ασφάλεια και αποδοχή. Μόνο έτσι μπορεί να καταφέρει να ξεπεράσει όποια δυσκολία αντιμετωπίζει.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν μερικές σπάνιες περιπτώσεις όπου το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να σημαίνει υπερβολικό άγχος. Εάν τα δάχτυλα του παιδιού έχουν πληγές ή ματώνουν, αν δεν κοιμάται καλά, ή άρχισε ξαφνικά να τρώει με μανία τα νύχια του συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή κάποιον ειδικό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

The post Γιατί το παιδί μου τρώει τα νύχια του; appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα