Δείξτε σεβασμό στους έφηβους

Η εφηβεία είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τη ζωή του ατόμου. Όλα αλλάζουν γύρω του και κυριεύεται από χιλιάδες ερωτήματα και το αίσθημα της ανασφάλειας κυριαρχεί.

Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τον έφηβό τους να μην νιώθει τόσο ανασφάλεια;

Σκεφτείτε για λίγο, πώς θα νιώθατε αν ο καλύτερός σας φίλος σας αντιμετωπίζετε όπως πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν τους έφηβους τους; Πώς θα νιώθατε αν σας διόρθωναν συνεχώς, σας «χτυπούσαν» τα αδύνατα σημεία σας ή σας πείραζαν για «ευαίσθητα» θέματα; Πώς θα νιώθατε αν ο φίλος σας, σας έδινε περιττές διαλέξεις υποδεικνύοντας σε επικριτικό

τόνο τι θα έπρεπε να κάνετε στη ζωή σας και με ποιον τρόπο; Πιθανώς, θα νιώθατε ότι αυτό ο άτομο δεν σας σέβεται ιδιαίτερα, δεν νοιάζεται για συναισθήματά σας. Και ίσως με τον καιρό θα θέλατε να διακόψετε τις σχέσεις μαζί του.

Σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει πως οι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους σαν φίλους και αντίστοιχα, αλλά οι γονείς θα πρέπει να δείχνουν τον ανάλογο σεβασμό στους έφηβους τους, που δείχνουν σ’ένα φίλο. Για το λόγο αυτό, προσπαθήστε να αποφύγετε τις ταμπέλες, την κριτική, και γενικότερα στάσεις που δείχνουν ότι δεν τους αποδέχεστε. Μεταδώστε τις αξίες σας αλλά με τρόπο σύντομο, συνοπτικό και μη επικριτικό. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος όταν του κάνουν διαρκώς κήρυγμα, πολύ περισσότερο οι έφηβοι.

Προσπαθήστε να κινητοποιήσετε τους έφηβους σας με διαφορετικό τρόπο. Όταν ανακύπτουν διαφωνίες σε σχέση με τη συμπεριφορά του εφήβου σας, αποφύγετε τις ταμπέλες. Αναφερθείτε σε συγκεκριμένες ενέργειές του, λέγοντας στο παιδί σας τι από αυτά που έκανε σας ενόχλησε. Είναι σημαντικό να σέβεστε και να αποδέχεστε το παιδί σας, έτσι το βοηθάτε να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να προχωρήσει.

The post Δείξτε σεβασμό στους έφηβους appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα