Oι γονείς στη θέση του «κριτή»

Τι γίνεται όταν οι γονείς επιλέγουν να ασκούν αυστηρή κριτική στα παιδιά τους;

Πολλοί γονείς προκείμενου να κινητοποιήσουν τα παιδιά τους, να τα προκαλέσουν να γίνουν καλύτερα ή να τα παροτρύνουν να υιοθετήσουν κάποιες συμπεριφορές που θεωρούν σημαντικές για τη ζωή τους, ασκούν έντονη κριτική. Παράλογο αν το σκεφτεί κανείς έξω από την καθημερινότητα. Ωστόσο, η κριτική είναι μέρος της ζωής πολλών οικογενειών. Τα παιδιά όταν σε ένα διαγώνισμα φέρουν ένα μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα, όταν δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν, όταν δεν συμφωνούν με την εξωτερική τους εμφάνιση,

οι περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν ταμπέλες και κάνουν κριτική προκειμένου να αλλάξουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Δυστυχώς, η μέθοδος αυτή δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Σκεφτείτε για λίγο πως νιώσατε όταν κάποιος άσκησε κριτική για τη συμπεριφορά σας. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο επηρεάζει την αθώα ψυχή ενός παιδιού που του ασκείτε συνεχώς κριτική, χωρίς μέτρο και όριο. Το να δείξει κανείς τι είναι σωστό και τι όχι χρειάζεται απλά να επικεντρωθεί στη συμπεριφορά και όχι στη προσωπικότητα του παιδιού. Για παράδειγμα, ένα παιδί που έχει αφήσει τα παιχνίδια του πεταμένα στο σαλόνι, με το να πείτε «είσαι ακατάστατος και δεν σέβεσαι πια τίποτα και κανένα» καταφέρνετε απλά να μειώσετε το παιδί, να αισθανθεί άσχημα ή ακόμα και να τον φέρετε σε θέση άμυνας. Αντιθέτως, αν επικεντρωθείτε απλά στα παιχνίδια και τις συνέπειες που έχει η συμπεριφορά αυτή σε σας χωρίς να επιβάλετε στο παιδί τι θα κάνει, τότε τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά.

Τι κερδίζετε;

Το παιδί αυτομάτως γίνεται ανεξάρτητο, υπεύθυνο και δημιουργικό. Καθώς, προσπαθεί από μόνο να βρει τρόπους ώστε οι δικές του ανάγκες να μην συγκρούονται με τις δικές σας.

Οι γονείς πολλές φορές πέφτουν στην παγίδα να ασκήσουν κριτική όταν θέλουν να συμβουλεύσουν. Για το πώς κάνει κάποια πράγματα ή γι΄αυτά που θα έπρεπε να κάνει. Με τον τρόπο αυτό αρχίζει σιγά σιγά να δημιουργείται πρόβλημα στην μεταξύ τους σχέση. Τα παιδιά νιώθουν ότι οι γονείς τους δεν τους αποδέχονται και πολλές φορές ότι δεν τα αγαπούν. Πολλά παιδιά μπαίνουν σε ένα συνεχές αγώνα να αποδείξουν την αξία τους. Δεν έχουν αυτοπεποίθηση καθώς ξέρουν πως ότι και να κάνουν οι γονείς τους θα έχουν πάντα κάτι να πουν. Η ματαιοδοξία αυτή πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε παραίτηση.

Είναι σημαντικό λοιπόν να σταματήσετε την κριτική αν τα παιδιά σας θέλετε να είναι ανεξάρτητα, υπεύθυνα, με αυτοπεποίθηση. Επικεντρωθείτε στις πράξεις και όχι στα στοιχεία του χαρακτήρα τους. Αποφύγετε τις ταμπέλες και τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς.

The post Oι γονείς στη θέση του «κριτή» appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα