Iman: Η Αφρικανή πριγκίπισσα

Η μαύρη γαζέλα της μόδας και επί 24 χρόνια σύζυγος του θρύλου David Bowie, η Iman ήταν το πρώτο έγχρωμο μοντέλο που ανέτρεψε τις φυλετικές διακρίσεις στο χώρο του modelling τη δεκαετία του’70. Γεννημένη στη Σομαλία το 1955 από γονείς υψηλού μορφωτικού επιπέδου- η μητέρα της ήταν γυναικολόγος και ο πατέρας της διπλωμάτης στην Τανζανία- η Iman Abdulmajid εντυπωσίασε με την εξωτική ομορφιά της τον φωτογράφο Peter Beard, ο οποίος την έπεισε να ταξιδέψει στη Νέα

Υόρκη το 1973. Αφού πρωταγωνίστησε σε εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών μόδας, όπως Harper’s Bazaar και Vogue, η Iman έγινε μούσα του Yves Saint Laurent, με τον σχεδιαστή να της αφιερώνει την haute couture συλλογή του “The African Queen”.

Οι έντονες γωνίες του προσώπου της, η ψηλόλιγνη σιλουέτα της και απόκοσμη ομορφιά της ενέπνευσαν σχεδιαστές και fashion editors. Σε αυτό συνέβαλε και η φανταστική ιστορία του Beard, ότι δηλαδή πρόκειται για μια Αφρικανή πριγκίπισσα την οποία ανακάλυψε στα βάθη της ζούγκλας.

Παρά τον μύθο που την περιτριγύριζε και την επιτυχημένη καριέρα της, η Iman αποφάσισε να αφήσει μόνιμα το χώρο του modelling το 1989, και όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη που της είχε πάρει ο Bowie το 1994 για το περιοδικό Interview, «Θεωρώ ότι ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει για τον εαυτό μου».

Το 1990 γνώρισε τον David Bowie στο Λος Άντζελες και παρόλο που τα media επέμεναν πως ο γάμος τους έγινε για λόγους εντυπωσιασμού και δημοσιότητας, δυο δεκαετίες αργότερα το ζευγάρι απέδειξε πως το μόνο που θα μπορούσε να τους χωρίσει ήταν ο θάνατος.

Keywords
Τυχαία Θέματα