City Spot #4: Έντονες, δροσερές και πικάντικες γεύσεις στο κέντρο της Αθήνας

14:24 2/9/2014 - Πηγή: Jenny.gr

Από τη Χριστίνα Θεοδωροπούλου.

Η Αθήνα και πολύ περισσότερο το κέντρο της είναι όμορφη από το γεγονός και μόνο ότι μπορεί να σου προσφέρει ένα μικρό αλλά πλούσιο ταξίδι σε αισθήσεις. Μπορεί να σας ξενίζει αυτό αλλά ένας περίπατος σε γνωστά και μη στενά της θα σας πείσει ότι έχω δίκιο. Περιμετρικά από την Πλατεία Μοναστηρακίου, λίγο πιο πάνω από το ιστορικό Θησείο αλλά και κάτω από το Σύνταγμα τα στενάκια μοιάζουν με τα κομμάτια ενός παζλ

, του οποίου κάθε κομμάτι είναι και μία διαφορετική εικόνα.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, σταδιακά το κέντρο της Αθήνας γεμίζει με ζωή. Τα στενά που άλλοτε ήταν παρατημένα και ξεχασμένα σφύζουν από μπαράκια και εστιατόρια. Αυτό όμως που σε κερδίζει και σε κάνει να σταματάς κάθε τόσο είναι τα εναλλακτικά μικρά μαγαζάκια που προσφέρουν βότανα, μπαχαρικά και κάθε λογής φυσικούς χυμούς που ικανοποιούν τους πιο δύσκολους κι απαιτητικούς ουρανίσκους.

Ένα από τα πρώτα μαγαζιά που σταματήσαμε σε αυτήν την καλοκαιρινή περιπλάνησή μας ήταν το Mama Roux. Ένα ποτήρι δροσερή μπύρα είναι βάλσαμο για την αφόρητη ζέστη της πόλης και το κατάλληλο συνοδευτικό για το ελαφρώς πικάντικο αλλά πεντανόστιμο φαγητό μας. Δοκιμάσαμε τη σαλάτα φατούς, το σουβλάκι ταντούρι κι ένα ιδιαίτερο πιάτο κατάλληλο για τους λάτρεις τους κρέατος (ψημένη αραβική πίτα με γέμιση από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά, μαϊντανό, ντομάτα και μπαχαρικά). Φυσικά μετά από όλα αυτά δεν καταφέραμε να φάμε και γλυκό, αν και έτσι όπως ήταν τοποθετημένα σε κοινή θέα τα λιγουρευτήκαμε.

Επόμενη στάση! Μετά από τόσο φαγητό η επόμενη στάση όφειλε να είναι “δροσιστική”. Ξεκινήσαμε λοιπόν να περπατάμε στα στενά και λίγο πριν φτάσουμε στην πλατεία Καπνικαρέα το μάτι μας σταμάτησε σε ένα μικρό μαγαζάκι που θα αποδεικνυόταν θησαυρός. Το “Fontana” είναι από αυτά τα μικρά μαγαζιά που σε καλούν να μπεις μέσα μόνο και μόνο γιατί μοιάζουν ενδιαφέροντα.

Το συγκεκριμένο δεν μας απογοήτευσε αφού μπαίνοντας μέσα, οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες του προσφέρθηκαν να μας γνωρίσουν τα ιδιαίτερα ροφήματά τους. Ήπιαμε μυρωδάτη λεμονάδα με ginger και έναν δροσιστικό Yogi tea στα λιγοστά, μικρά τραπεζάκια που έχει στον πεζόδρομο. Περάστε μία βόλτα από εκεί και ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο να καθίσετε πάρτε ένα χυμό στο χέρι ή υλικά για να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι.

Προσπερνώντας την πλατεία Καπνικαρέα κατευθυνθήκαμε προς την οδό Αθηνάς και μπήκαμε σε ένα γνωστό στενό, την Ευριπίδου. Είχαμε ακούσει ότι σ’ αυτό το στενό υπάρχει πληθώρα από μαγαζιά που πουλούν μπαχαρικά και είπαμε να δούμε ένα και να καταλάβουμε γιατί έχει γίνει της μόδας να ψωνίζεις μπαχαρικά. Λίγο η έξαρση με τις εκπομπές μαγειρικής, λίγο η τελευταία τάση της διαφορετικότητας μέσα από το εναλλακτικό “τα μπαχαράδικα” απέκτησαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Αφού περπατήσαμε, χαζεύοντας τριγύρω το μάτι μας σταμάτησε στο “Elixir”. Ακόμα και στο απέναντι πεζοδρόμιο η όσφρησή σου διεγείρεται αφού μέσα από το μικρό μαγαζί ξεχύνονται αναμειγμένες οι μυρωδιές από τα δεκάδες είδη μπαχαρικών. Μπήκαμε μέσα και οι μυρωδιές ήταν πιο έντονες και το εσωτερικό σε μετέφερε σε σκηνικό που θύμιζε την “Πολίτικη Κουζίνα”. Αυτό μάλλον έγινε τυχαία, αφού η διακόσμηση δεν είχε κάποια ιδιαίτερη προσέγγιση, ξύλινα συρτάρια και ξέχειλα σακιά ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Τα χρώματα όμως από τα διάφορα είδη των μπαχαρικών και των βοτάνων δημιουργούν μία ωραία αίσθηση από μόνα τους. Η κυρία Μαρία ήταν πίσω από τον πάγκο και μας σύστησε μερικά από τα αγαπημένα της. Αν ποτέ επισκεφθείτε το μαγαζί θα σας κάνει εντύπωση η γνώση της για τις ιδιότητες του καθενός από αυτά καθώς και οι χρήσεις των. Σημειώστε εδώ ότι ανεβαίνοντας την μικρή, ξύλινη σκάλα του μαγαζιού φτάνεις σε ένα άλλο κόσμο, που ουδεμία σχέση έχει με τα μπαχαρικά. Στον επάνω όροφο βρίσκεται το «Tonic Essentials» που έχετε γνωρίσει σε προηγούμενο άρθρο.

1 από 22 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Μόλις κάθεσαι στο τραπέζι το μενού βρίσκεται αμέσως μπροστά σου, σε ένα χάρτινο σουπλά και οι περιγραφές σου ανοίγουν την όρεξη.

Το εσωτερικό του μαγαζιού έχει μία cozy, industrial διακόσμηση χωρίς περιττές παρεμβάσεις και υπερβολές.

Μία crispy σαλάτα συνοδεύεται άψογα από ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα.

Δοκιμάστε το νόστιμο σουβλάκι Ταντούρι συνοδευόμενο με noodles.

Μόλις γέμισε το τραπέζι ξεκίνησα να βγάζω φωτογραφίες με το Galaxy K zoom της Samsung.

Τα πιάτα φαίνονταν το ίδιο λαχταριστά και στην οθόνη του νέου smartphone λόγω των εξελιγμένων δυνατοτήτων του στην ανάλυση των χρωμάτων και των λεπτομερειών μίας φωτογραφίας.

Φωτογράφισα σχεδόν κάθε γωνιά του Mama Roux με το Galaxy K zoom.

Βόλτα στο κέντρο χωρίς να περάσεις από την Πλάκα δεν νοείται!

Σειρά έχει το «Fontana Living Well Store», στην Ερμού και Αιόλου 17.

Τα κίτρινα, σιδερένια τραπεζάκι στον πεζόδρομο της Αιόλου θυμίζουν παλιά ελληνική ταινία.

Κάθε συρτάρι και βάζο του μαγαζιού είναι σαν ένα μικρός θησαυρός.

Στα ράφια του Fontana μπορείτε να βρείτε ιδιαίτερους καρπούς και και βότανα από όλο τον κόσμο.

Εκεί θα βρείτε και τον γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες καρπό Goji Berry.

Η εναλλακτική φρέσκια λεμονάδα με ginger μου άρεσε πολύ. Το ginger δίνει μία extra γεύση στη λεμονάδα χωρίς να την αλλοιώνει.

Δείτε πόσο ζωντανά δείχνουν τα χρώματα μέσα από την οθόνη του smartphone Galaxy K zoom.

Έξω από το Elixir…

Οι τοίχοι του μαγαζιού είναι καλυμμένοι ως επάνω με ξύλινα συρτάρια γεμάτα κάθε λογής μπαχαρικά, βότανα και καρπούς.

Σε ένα σημείο του μαγαζιού μπορείτε να βρείτε και μία συλλογή από εκλεκτά προϊόντα.

Αν υπάρχει κάτι που δυσκολεύεστε να βρείτε ο μαυροπίνακας του Elixir το έχει! Αλεύρι βρώμης, γάλα αμυγδάλου, ιπποφαές ή ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Τα χρώματα των μπαχαρικών συνθέτουν έναν πολύχρωμο όμορφο χάρτη.

Απέναντι από τα συρτάρια υπάρχουν ράφια γεμάτα βάζα που σε προσκαλούν να τα ανακαλύψεις.

Η μικρή ξύλινη σκάλα σε οδηγεί στο επάνω πάτωμα όπου θα ανακαλύψετε μία όαση ομορφιάς.

< >

More Info:

Mama Roux: Αιόλου 48, Αθήνα
Fontana, Living Well Store: Ερμού & Αιόλου 17, Αθήνα
Elixir: Ευριπίδου 41, Αθήνα

Keywords
Τυχαία Θέματα