Casa Brutale: Το σπίτι που «κρέμεται» πάνω από το Αιγαίο

Το αρχιτεκτονικό δημιούργημα, το οποίο σαρώνει σε βραβεία και διακρίσεις σε όλο τον πλανήτη είναι ελληνικό! Δύο Έλληνες αρχιτέκτονες, ο Λαέρτης Παπαβασιλείου και ο Παντελής Καμπουρόπουλος από το αρχιτεκτονικό γραφείο OPA, σχεδίασαν ένα εντυπωσιακό γυάλινο σπίτι το οποίο κρέμεται κυριολεκτικά ανάμεσα στα ψηλά βράχια πάνω από το Αιγαίο.

Σύμφωνα με τους δύο αρχιτέκτονες η Casa Brutale «είναι μία γεωγραφική μια γεωμετρική μετάφραση

του περιβάλλοντος που ενσωματώνεται πλήρως στον χώρο με σεβασμό το περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής φύσης».

Η πηγή της έμπνευσής τους ήταν το ιταλικό αριστούργημα του Adalberto Libera, Casa Malaparte, το οποίο δεσπόζει πάνω σε έναν βράχο με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Στην περίπτωση των δύο Ελλήνων αρχιτεκτόνων το κτίριο σχεδιάστηκε εξ” ολοκλήρου μέσα σε βράχο πράγμα που σημαίνει ότι επαφή με το περιβάλλον θα είναι άμεση. Επομένως τα απλά υλικά, όπως το ξύλο, το τσιμέντο και το γυαλί, θεωρούνται τα πιο κατάλληλα για την κατασκευή του.

Η οροφή της κατασκευής αποτελεί στην ουσία την βάση της πισίνας από την οποία εισέρχεται διαρκώς το φως στους εσωτερικούς χώρους μέσα από τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, συνδυάζοντας την φυσική αισθητική με το εξωτερικό περιβάλλον.

Η σχεδίαση του κτίσματος ολοκληρώθηκε μέσα από μία βαθύτερη σκέψη των δημιουργών του οι οποίοι δήλωσαν ότι: «το Casa Βrutale επαναπροσδιορίζει την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και της φύσης σε ένα ποιητικό αφιέρωμα καθαρού μπρουταλισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Casa Brutale, Αιγαίο,Casa Brutale, aigaio