3 δημοφιλείς μύθοι διατροφής

09:45 3/5/2015 - Πηγή: Jenny.gr

Μύθος: Οι υδατάνθρακες γίνονται λίπος. Μήπως αποφεύγετε τις πατάτες, τα ζυμαρικά και το ψωμί, από φόβο ότι θα πάνε κατευθείαν στη μέση σας; Αν ναι, τότε έφτασε η στιγμή να τους καλωσορίσετε και πάλι πίσω στη ζωή σας. Στην πραγματικότητα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε υδατάνθρακες δίαιτες δεν διαφέρουν ως προς την ποσότητα του βάρους που θα χάσετε κατά τους πρώτους μήνες της δίαιτας ή για τα επόμενα χρόνια. Για να είμαστε σαφείς, εάν παίρνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που σας αναλογούν, τότε θα οδηγηθείτε σε αύξηση βάρους ανεξαρτήτως εάν προέρχονται

από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ή λίπος. Και είναι σημαντικό να περιοριστεί ο αριθμός των επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως πατατάκια, κέικ, μπισκότα και να επιλέγετε δημητριακά ολικής αλέσεως. Επίσης, ο καλύτερος τρόπος είναι να βρείτε μια ισορροπία ώστε να απολαμβάνετε που και που την αγαπημένης σας λιχουδιά.

Μύθος: Όλοι ωφελούνται από την κατανάλωση γλουτένης. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ προσπαθούν να μειώσουν ή να αποφύγουν τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Και πολλοί είναι αυτοί που δεν αγοράζουν τα προϊόντα μόνο και μόνο επειδή νομίζουν, ότι η γλουτένη είναι «κακό» και μπορεί να προκαλέσει κάποες πεπτικές διαταραχές, αλλεργίες, ακόμη και τον αυτισμό. Όμως, η εξάλειψη της γλουτένης, όταν δεν έχετε μια διάγνωση για κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη, μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο για έλλειψη βιταμινών. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι συχνά χαμηλή σε φυτικές ίνες και στερείται από πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Έτσι, πριν βγάλετε τη γλουτένη από τη ζωή σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν έχετε μια αλλεργία ή ευαισθησία.

Μύθος: Τα αυγά αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. Για πολλά χρόνια δεκαετίες, οι άνθρωποι ενημερωνόντουσαν να περιορίσουν την κατανάλωση από τα αυγά, λόγω της αύξησης των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Ευτυχώς, σήμερα έχουμε μια σειρά από εξαιρετικές μελέτες, που ακυρώνουν τη παραπάνω πεποίθηση. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, όσοι κατανάλωσαν αυγά μέσα στην εβδομάδα, είχαν μια αύξηση της HDL (η «καλή») χοληστερόλης, ενώ τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης («κακή») δεν άλλαξαν. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονιστεί ό,τι η κατανάλωση αυγών που είναι εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα και να αυξήσουν τα αντιοξειδωτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα