Το εορταστικό ...αλφαβητ​άρι!

* α. Αί - Βασίλης.

Ποιανού το όνομα αρχίζει από Α, έρχεται απ τον μακρινό βορρά με ένα σάκο δώρα και κάνει το γύρο του κόσμου πάνω σε έλκηθρο; Τι ερώτηση. Ο Άι - Βασίλης.

Όλοι γνωρίζουμε γι αυτόν.

Σίγουρα; Για απαντήστε τότε σε τούτο:

Μπορούμε να πάρουμε τηλέφωνο τον Άι - Βασίλη; Σωστό ή Λάθος;

Λάθος

Ο Άγιος Βασίλης δεν έχει τηλέφωνο. Αν σου δώσουν έναν αριθμό και σου πουν ότι είναι του Άγιου Βασίλη, μην πάρεις. Πρόκειται σίγουρα για φάρσα. Ο Άγιος Βασίλης προτιμά να παίρνει γράμματα. Γιατί συχνά μέσα στα γράμματα υπάρχουν και παιδικές ζωγραφιές. Ο Άγιος Βασίλης

κρεμάει στο σαλόνι του τις πιο πετυχημένες.

Αν θες να του δώσεις μεγάλη χαρά, ζωγράφισε και στείλε του μια γάτα.

* β. Βασιλόπιτα.

Μυρίζεις τη μοσχοβολιά της; Είναι η τσουπωτή βασιλόπιτα που κρύβει στον πάτο της το τυχερό φλουρί.

Όποιος το βρει θα είναι ο γουρλής της χρονιάς. Σε ποιανού κομμάτι θα πέσει; Στου σπιτιού, στου Χριστού, στου παππού ή στης γιαγιάς, στου μπαμπά, στης μαμάς ή στις θείας...μέχρι να καταλήξουμε στο πιο μικρό μέλος της οικογένειας. Γιατί μ αυτήν τη σειρά κόβεται η βασιλόπιτα.

* γ. Γαλοπούλα.

Το έθιμο να σερβίρεται πουλερικό στο γιορτινό γεύμα είναι παλιό. Στην Ελλάδα ήταν πάντα κότα γεμιστή με κάστανα, σταφίδες και κιμά. Αλλού ήταν φασιανοί, χήνες και παγόνια. Ξαφνικά, όμως, πήραν τ απάνω τους οι γαλοπούλες και άφησαν τα άλλα χαζοπούλια στην άκρη.

* δ. Δέντρο.

Φυσικό η ψεύτικο, με φωτάκια, μπιχλιμπίδια και γιρλάντες, το χριστουγεννιάτικο έλατο είναι λατρεία.

Το έθιμο είναι πολύ παλιό, από τότε που ακόμη δεν υπήρχαν Χριστούγεννα, Όταν οι άνθρωποι έφερναν δέντρα στα σπίτια τους και τα στόλιζαν για να πάει καλά η σοδειά τους.

* ε. Έλκηθρο.

Αιώνες τώρα, φορτωμένο με τα δώρα των παιδιών, το έλκηθρο του Άι - Βασίλη διανύει σ ένα βράδυ ολόκληρη τη Γη. Πώς αντέχει;

Για καύσιμο, λένε, έχει αστερόσκονη και για τους τάρανδους ζαχαρωτά. Και ένα μυστήριο ηλεκτρονικό σύστημα το οδηγεί στα φρόνιμα παιδιά.

* ζ. Ζαχαρωτά.

Ζαχαρωτά υπάρχουν όλο το χρόνο. Τα χριστουγεννιάτικα, όμως, ξεχωρίζουν. Λιγουρευτά και πολύχρωμα, τα βρίσκουμε σε μύρια όσα γιορτινά σχήματα: σε χιονάνθρωπους κι αγιοβασίληδες, σε τάρανδους, μανιτάρια ή μπότες, σε ριγέ μπαστουνάκια και σε μπισκοτόσπιτα. Όρεξη να υπάρχει...

* η. Ήλιος χαρμόσυνος!

Δεν είναι μόνο η Γέννηση. Είναι και οι μέρες που μεγαλώνουν. Από τις 22 Δεκεμβρίου και μετά, οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν.

Γι αυτό και δεν είναι τυχαίο που η γέννηση του Χριστού συνδέθηκε με τον Ήλιο και το Φως.

* θ. Θείο βρέφος.

Γεννήθηκε στ αλήθεια 25 Δεκεμβρίου του έτους μηδέν; Μάλλον όχι υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Η 25η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε, λένε, από τους χριστιανούς της Ρώμης προκειμένου να παραγκωνίσουν τον ειδωλολάτρη θεό Μίθρα, θεό του φωτός, που γιόρταζε εκείνη τη μέρα.

* ι. Ιστορία Χριστουγεννιάτικη.

"...παραμονή Χριστουγέννων. Σκυμμένος πάνω απ το γραφείο του, ο Εμπενέζ Σκρουζ δούλευε ασταμάτητ

Keywords
Τυχαία Θέματα