Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα κατρακυλά

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση κάνουν κάθε χρόνο οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα η οποία φέτος δεν είχε καθόλου καλά αποτελέσματα για τη χώρα μας.

Η δημοσκόπηση, Ρress Freedom Index, για την ελευθερία του Τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2011-2012 έδειξε ότι η Ελλάδα

ανάμεσα σε 179 χώρες βρίσκεται στην 71η θέση. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι το 2009 βρισκόταν στην 35η θέση αντιλαμβάνεται το μεγάλο περιορισμό στην ελευθερία λόγου που υπέστη η χώρα μας μέσα σε δύο χρόνια.

Η έκθεση μάλιστα αναφέρει ότι στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση έδειξε την ευθραυστότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ενώ οι φωτογράφοι και οι εικονολήπτες στις διαδηλώσεις ήταν σαν να εργάζονταν σε συνθήκες εμπόλεμης ζώνης. Στην ίδια «μοίρα» με την Ελλάδα βρίσκεται και η Βουλγαρία ενώ η ελευθεροτυπία είναι μεγαλύτερη σε χώρες όπως το Μπουτάν, η Μοζαμβίκη και η Σιέρα Λεόνε.

Στις πέντε πρώτες θέσεις βρίσκεται η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Εσθονία, η Ολλανδία και η Αυστρία ενώ οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες σε Κίνα, Ιράν, Συρία και Ερυθραία που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Η έρευνα στηρίζεται σε ερωτηματολόγιο που απαντούν μέλη οργανώσεων παρόμοιων με τους «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» αλλά και στους 130 ανταποκριτές τους σε όλο τον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα