Guardian: Οι Έλληνες, το κίνημα της πατάτας και η μάχη των τιμών (vid)

"Οι Έλληνες προχωρούν μαζί και δημιουργούν καινοτόμα οικονομικά μοντέλα για να βοηθήσουν αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση". Με αυτή την μεγάλη αλήθεια ξεκινάει το μεγάλο αφιέρωμα της Guardian στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και την αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί έντονα ανάμεσα στους Έλληνες.

Η εφημερίδα παρουσιάζει στην ηλεκτρονική της

έκδοση ένα εκτενές ρεπορτάζ στην Αθήνα αλλά και στο Βόλο και τη Θεσσαλονίκη. Ο δημοσιογράφος μίλησε με διάφορους Έλληνες, απλούς πολίτες αλλά και μέλη οργανώσεων και κινημάτων που αυτή τη δύσκολη περίοδο ψάχνουν τρόπους να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

«Αν κάποιος σε σπρώξει και σε πιέσει η πρώτη αντίδραση είναι να αντιδράσεις, να επιτεθείς, να κάνεις απεργία. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να σκεφτούμε άλλους τρόπους» λέει ο Σπύρος Γκέλης, λέκτορας του Βιολογικού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το μεγαλύτερο σημάδι ότι οι Έλληνες ψάχνουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κρίση και να αλληλοβοηθηθούν είναι το κίνημα της πατάτας. Ο αγρότης Απόστολος Κασάπης δηλώνει ευτυχισμένος που πούλησε τις πατάτες του απευθείας στους καταναλωτές και πήρε τα χρήματα του αμέσως χωρίς να περιμένει μήνες ή ακόμη και χρόνο. Το ίδιο ικανοποιημένοι είναι φυσικά και οι καταναλωτές οι οποίοι αγόρασαν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές πολλά κιλά πατάτας.

«Τους ωφελεί όλους» λέει ο Χρήστος Καμενίδης, καθηγητής μάρκετινγκ στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Το κίνημα της πατάτας εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα και μαζί του ακολουθούν την ίδια τακτική και παραγωγοί άλλων προϊόντων όπως είναι το αλεύρι, το ρύζι και το λάδι. Όλοι είναι χαρούμενοι με αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα και προσθέτει ότι αυτό σιγά σιγά δείχνει να οδηγεί τα σούπερ μάρκετ σε πτώση των τιμών.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος πλέον οι Έλληνες προσπαθούν να βοηθηθούν μεταξύ τους με ανεπίσημους τρόπους, ρίχνοντας τις τιμές στα καταστήματά τους αλλά και συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Η Ρεββέκα Παπαδοπούλου, επικεφαλής των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» δηλώνει πολύ αισιόδοξη με τη στάση των Ελλήνων. «Οι άνθρωποι βρίσκουν τη δύναμη να οργανωθούν και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο και αυτό είναι υπέροχο» αναφέρει.

Δείτε το ρεπορτάζ της εφημερίδας στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με τους πολίτες να μιλούν για τα προβλήματα τους αλλά και τις λύσεις που είναι έτοιμοι να δώσουν ενωμένοι όλοι μαζί.

{youtube}KNKwS-1RyuQ{/youtube}

Διαβάστε επίσης:

Guardian: Αφιέρωμα στις ελληνικές κοινότητες που έχουν καταργήσει το ευρώ!

Guardian: Αφιέρωμα στους Έλληνες της κρίσης και της αλληλεγγύης!

Guardian: Αφιέρωμα στα ελληνικά φροντιστήρια και το κίνημα Tutorpool

Guardian: Οι νέοι Έλληνες βλέπουν το μέλλον τους να γίνεται καπνός

Keywords
Τυχαία Θέματα