Σοκάρουν οι αριθμοί για τα θύματα από τροχαία ατυχήματα

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου των νέων ανθρώπων, ηλικίας μεταξύ 15-29 ετών. Κάθε μέρα χάνονται σε όλους τους δρόμους περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι, με τους αριθμούς όσον αφορά το σύνολο του έτους να σοκάρουν. 1,3 εκατομμύρια νεκροί και 50 εκατομμύρια τραυματίες!!

Οι αρμόδιοι φορείς, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, τα ιδρύματα οδικής ασφάλειας, κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να σταματήσουν αυτό τον «πόλεμο» στους δρόμους. Ωστόσο, οι αριθμοί προκαλούν δέος. Και το χαρακτηριστικότερο στοιχείο, είναι ότι το 90% των θυμάτων ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες,
με οδικά δίκτυα υψηλών προδιαγραφών. Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας, κράνους, οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και υπέρβαση των ορίων ταχύτητας είναι οι βασικότεροι παράγοντες.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (FIA), Jean Todt, παρουσίασε μια ειδική έκδοση με τις «10 εντολές», για την ασφαλέστερη χρήση αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας και το επίσημο κράνος της εκστρατείας. Σκοπός η δημοσίευση αυτών των κανόνων αλλά και η εφαρμογή τους προκειμένου να μειωθούν δραστικά τα θανατηφόρα που αριθμούνται σε χιλιάδες κάθε χρόνο ανά τον κόσμο.

Οι 10 κανόνες της «Χρυσής Οδήγησης»

1. Zώνη για τον οδηγό και τους επιβάτες

2. Σεβασμός στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

3. Τήρηση ορίων ταχύτητας

4. Συχνός έλεγχος ελαστικών

5. Οδήγηση χωρίς εκνευρισμό

6. Προστασία των παιδιών

7. Προσεκτική οδήγηση

8. Δεν οδηγώ όταν είμαι κουρασμένος

9. Κράνος για οδηγό αι αναβάτη στις μοτοσικλέτες

10. Οδήγηση με ευγένεια και διακριτικότητα

Λουκάς Παπαλάμπρος
Keywords
Τυχαία Θέματα