Αυγενάκης: Συνεχιζουμε τον αγώνα για την αναθεώρηση της ΚΑΠ -Καμία καθυστέρηση στις καταβολές του ΟΠΕΚΕΠΕ

Στις μεγάλες αλλαγές που δρομολογήθηκαν στον αγροτικό τομέα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στη διάρκεια ανοιχτής ομιλίας του στην Κομοτηνή.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «καταθέσαμε έξι προτάσεις τεχνικής βελτίωσής της, οι οποίες έγιναν όλες δεκτές, μεταξύ των και αυτή για την αγρανάπαυση».

«Επενδύσαμε», τόνισε, «στην αγροτική διπλωματία και στη σταθερή συνεργασία

τόσο μέσω της συμμαχίας των χωρών της Μεσογείου, της γνωστής EUMED9 την οποία για θέματα γεωργίας και αλιείας ενεργοποίησε η Ελλάδα, όσο και μέσω του ΕΛΚ το οποίο υιοθέτησε το σύνολο των δέκα εννέα προτάσεων που κατέθεσε η χώρα μας».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης πρόσθεσε πως για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ αγροτικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος και πρέπει να υπάρχει αρμονία και ομαλότερη προσαρμογή στην «πράσινη μετάβαση».

Αυγενάκης: Οι προτεραιότητες στην αναθεώρηση της ΚΑΠ

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα που έχει ξεκινήσει για αναθεώρηση της ΚΑΠ με στόχο να υπάρξουν μέχρι τον Οκτώβριο που θα αλλάξουν οι Επιτροπές, ακόμα τρεις τουλάχιστον αλλαγές:

Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, καθώς τα τριάντα τρία που αφορούν στη χώρα μας είναι πάρα πολλά.Το 2% των πόρων της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος - μέλος να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών.Να δοθεί η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα.

Στα μείζονος σημασίας ζητήματα που έθεσαν οι αγρότες, όπως αυτό του νερού, ο υπουργός είπε ότι ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων, ο οποίος πιλοτικά θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και θα προχωρήσει με προτεραιότητα τις περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα ή ερημοποίηση.

Αυγενάκης: Συνεχίζεται η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ένα ακόμα θέμα που έθιξε ο υπουργός στην διάρκεια της ομιλίας του ήταν αυτό της εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου με κατηγορηματικότητα τόνισε ότι δεν θα προκληθεί καμία καθυστέρηση στις καταβολές προς τους αγρότες, λόγω της παρέμβασης της ΕΕ, που έγινε λόγω των λαθών που εντοπίσθηκαν κυρίως το 2016, αλλά και στην περίοδο της αμέσως προηγούμενης διοίκησης.

Σημείωσε ότι λόγω της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλει η νέα διοίκηση κατέστη δυνατή η έγκαιρη καταβολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 785 εκατ. ευρώ στους αγρότες και στηλίτευσε την κριτική που είχε ασκήσει στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Αυεγνάκης αναφέρθηκε ακόμα στη δημόσια διαβούλευση για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ η οποία ξεκινά εντός των επόμενων ημερών, τονίζοντας ότι αυτός πρέπει να είναι σωστός, λειτουργικός, και δίκαιος. Επίσης, ζήτησε από τους αγρότες της Καβάλας να βγουν μπροστά για τη σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης ακτινιδίου, καθώς έρχεται στη Βουλή το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Συνάντηση με τους προέδρους των Επιμελητηρίων ΑΜΘ

Πριν από την ομιλία του ο υπουργός είχε συνάντηση με τους προέδρους των επιμελητηρίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, στην Κομοτηνή. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της δημιουργίας αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια και εκφράστηκε το έντονο ενδιαφέρον για το νέο θεσμό των τοπικών φορέων.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις δυνατότητες που παρέχονται από την εμπλοκή των αγροτών στις δομές προώθησης του επιχειρείν, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει σε όλη την επικράτεια για το νέο θεσμό.

Λ. Αυγενάκης: Οι αγρότες ψηφίζοντας Ν.Δ. προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην Ε.Ε.

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε την έδρα του δήμου Νέστου, την Χρυσούπολη, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο Σάββα Μιχαηλίδη και εκπροσώπους αγροτικών φορέων της Καβάλας.

Στη διάρκεια ομιλίας του στο δημοτικό θέατρο Χρυσούπολης κάλεσε τους αγρότες να προστατέψουν τα συμφέροντά τους ενισχύοντας την παρουσία της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο. Υπογράμμισε μάλιστα πως η χώρα διαθέτει ένα ισχυρό διαβατήριο για την Ευρώπη που ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε επίσης πως η ζωή των Ελλήνων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ζήτησε να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και όχι η χαλαρότητα.

«Η Ελλάδα πρέπει να στείλει μήνυμα σταθερότητας», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «και να εκλέξει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνώστες και όχι γνωστούς, για μια Ευρώπη που να παράγει έργο ταχύτερα για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών». Ο υπουργός κάλεσε τους παριστάμενους να δουν ποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν προωθήσει τα συμφέροντα των αγροτών και ποιες όχι. Αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών και στα αιτήματά τους που ικανοποιήθηκαν, όπως η επιστροφή χρημάτων από το φόρο για το πετρέλαιο, η άμεση καταβολή προκαταβολών, η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης της τιμής της κιλοβατώρας.

Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στην τομή που συνιστά η δημιουργία των αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια, στη διενέργεια εντατικών ελέγχων οι οποίοι ξεκίνησαν πριν τις κινητοποιήσεις και επισήμανε ότι καμία υπόθεση δεν μένει πλέον στο συρτάρι και σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο αποστέλλεται μήνυμα στην αγορά.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυγενάκης, Συνεχιζουμε, ΚΑΠ -Καμία, ΟΠΕΚΕΠΕ,avgenakis, synechizoume, kap -kamia, opekepe