Αρθροσκόπηση γόνατος: Αντιμετωπίζει τον πόνο;

Υπάρχουν φορές που ο πόνος στο γόνατο δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα αρκετών αθλητών και μη, με αποτέλεσμα ο ασθενής, σε πολλές συζητήσεις με το περιβάλλον του να αναρωτιέται για το εάν η αρθροσκόπηση στο γόνατό του, είναι η σωστή λύση του προβλήματος του.

«Ηαρθροσκόπηση του γόνατος αντιπροσωπεύειτην πλέον συχνότερη ορθοπαιδική επέμβασηστις μέρες μας. Με τη χρήση αυτής τηςπροηγμένης τεχνικής, οι ορθοπαιδικοίχειρουργοί, προσφέρουν μια ελάχιστηςεπεμβατικότητας χειρουργική λύση,συγκριτικά

με την παραδοσιακή ανοικτήχειρουργική επέμβαση, υποσχόμενοι έναανώδυνο χειρουργείο, ταχύτερη επιστροφήστην καθημερινότητα, στις όποιεςαθλητικές δραστηριότητες και μεμακροπρόθεσμα αποτελέσματα, πουυπερτερούν των παλαιότερων ανοικτώνμεθόδων», επισημαίνει οκ. Ανδρέας Α. Καραγιάννης ΟρθοπαιδικόςΧειρουργός, Διευθυντής Α' ΚλινικήςΑθλητικών Κακώσεων MetropolitanGeneral.

«Παράτην αυξανόμενη δημοτικότητα της και τακαλά ποσοστά επιτυχίας της, είναι λογικότο ότι πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουντης ιδιαιτερότητες αυτής της χειρουργικήςδιαδικασίας, όπως και την τεχνογνωσίαπου απαιτείται ώστε να επέλθει τοβέλτιστο αποτέλεσμα», προσθέτει.

Τιείναι η αρθροσκόπηση;

«Ηαρθροσκόπηση αποτελεί μια εξαιρετικάσυχνή χειρουργική παρέμβαση, ελάχιστηςεπεμβατικότητας, που εφαρμόζεται απόορθοπαιδικούς χειρουργούς, με σκοπό ναδιαγνώσουμε αλλά και να θεραπεύσουμεπροβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικόμιας άρθρωσης.

Πραγματοποιείταιμε την εισαγωγή ενός εξειδικευμένουοργάνου, του αρθροσκοπίου, στο εσωτερικότης άρθρωσης του γόνατος, σε συγκεκριμένηανατομική θέση της εκάστοτε άρθρωσης,μέσω μιας μικρής οπής στο δέρμα, τηνοποία αναφέρουμε ως πύλη εισόδου.

Τοαρθροσκόπιο το συνδέουμε με μια πηγήψυχρού φωτισμού και με μια κάμερα, οπότεο εσωτερικός κόσμος της άρθρωσηςπροβάλλεται στην οθόνη μιας ειδικήςτηλεόρασης, οπότε μπορούμε να δούμε μελεπτομέρεια και σε μεγέθυνση το εσωτερικότης άρθρωσης. Εισάγουμε μέσα στην άρθρωσηυγρό, προκαλώντας διαστολή της άρθρωσης,ώστε τα εργαλεία που εισάγουμε νακινούνται ευκολότερα εντός αυτής, οπότεδεν προκαλείται τραυματισμός τωνστοιχείων της άρθρωσης, ενώ στη συνέχειαεισάγουμε εργαλεία, μεγέθους μικρούμολυβιού (σε διάμετρο), ώστε να ψηλαφήσουμε,ελέγξουμε και να αντιμετωπίσουμε τιςόποιες βλάβες υπάρχουν στην άρθρωση.Βλάβες όπως ρήξη μηνίσκων, χόνδρινεςβλάβες, ρήξη προσθίου και οπίσθιουχιαστών συνδέσμων, εξάρθρημα τηςεπιγονατίδας, κατάγματα, είναι βλάβεςπου θεραπεύονται αρθροσκοπικά, μεσημαντικότερο όφελος για τον ασθενή,νοσηλεία 24ώρου, ελάχιστο πόνο καιταχύτερη αποθεραπεία, συγκριτικά μετις ανοικτές χειρουργικές μεθόδους»,εξηγεί ο κ. Καραγιάννης.

Ενδείξειςγια αρθροσκόπηση γόνατος

«Ημέθοδος ενδείκνυται διαγνωστικά αλλάκαι θεραπευτικά για μια πλειάδαπροβλημάτων του γόνατος, όπως:

Ρήξη μηνίσκωνΡήξη συνδέσμωνΧόνδρινες βλάβεςστο γόνατοΕξάρθρημα τηςεπιγονατίδαςΑποσπαστικά κατάγματατων κνημιαίων ακανθώνΥμενίτιδες γόνατος,ελεύθερα τεμάχιαΔυσκαμψία γόνατος(αρθρωίνωση), με έλλειμμα στην έκτασηή και στην κάμψηΑνεξήγητος πόνοςστο γόνατο που επιμένει ή πόνος πουεπιμένει μετά από ολική αρθροπλαστικήγόνατος

Ηαρθροσκοπική χειρουργική του γόνατοςαντιμετωπίζει οξείς τραυματισμούς καικακώσεις μετά από αθλητική δραστηριότητα,παρέχοντας ταχεία αποκατάσταση καιανακούφιση από τον πόνο.

Επίσηςλόγω χρόνιων προβλημάτων του γόνατος,με υποτροπιάζοντες υδράρθρους, πόνοκαι χωλότητα κατά τη βάδιση καισυνεχιζόμενο πόνο ηρεμίας ή και νυκτερινό,όπως στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος,όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δενέχει αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα,η αρθροσκόπηση έχει τη θέση της, ιδιαίτεραστα αρχικά στάδια. Ο ελάχιστα επεμβατικόςχαρακτήρας της επιτρέπει, στον έμπειροορθοπαιδικό χειρουργό, να επεμβαίνειμε ακρίβεια, να ελαχιστοποιεί τηνοσηρότητα του ασθενούς, να πετυχαίνειτη λύση στο πρόβλημά του και να τονδιευκολύνει στην ταχύτερη επιστροφήστις καθημερινές του δράσεις», τονίζειο ειδικός.

Αποκατάστασημετά από αρθροσκόπηση γόνατος

«Ταθεμέλια μιας επιτυχημένης αρθροσκοπικήςχειρουργικής στο γόνατο, αποτελούν ογνώστης και εξειδικευμένος στηναρθροσκοπική χειρουργική ορθοπαιδικόςχειρουργός, ο απαραίτητος τεχνολογικόςεξοπλισμός, η άρτια συνεργασία μεταξύτων χειρουργών και αναισθησιολόγου, ηλήψη πλήρους ιστορικού, η σωστήπροεγχειρητική εκτίμηση του ασθενούς,ο απαραίτητος απεικονιστικός έλεγχος(ακτινογραφίες, αξονική ή και μαγνητικήτομογραφία γόνατος) και τέλος ένα άρτιαδομημένο πρόγραμμα αποκατάστασης, μεειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας,ενδυνάμωσης και αποκατάσταση στοαπαιτούμενο χρονικό διάστημα,εξατομικευμένο στον εκάστοτε ασθενήκαι στη βλάβη που αντιμετωπίζουμε κάθεφορά.

Σεόλη αυτή τη χρονική περίοδο αποκατάστασης,η συνεχής επαφή με το θεράποντα, η συνεχήςεκτίμηση και οι εξατομικευμένεςπροσαρμογές, διασφαλίζουν το ότι ο κάθεασθενής θα λάβει το μέγιστο αυτής τηςχειρουργικής μεθόδου», καταλήγει ο κ.Καραγιάννης.

Πιθανέςεπιπλοκές

Ηεκπαίδευση, η “αρθροσκοπική ικανότητα”,οι πολλές ώρες «πτήσεις» του χειρουργού,η τεχνογνωσία, ο σύγχρονος και απαραίτητοςυλικοτεχνικός εξοπλισμός, συμβάλλουνκαθοριστικά στη διασφάλιση και ακρίβειαμιας αρθροσκοπικής επέμβασης, μειώνονταςτις πιθανές επιπλοκές της μεθόδου όπως:

ΦλεγμονήΑρθροίνωση(εντοπισμένη ή γενικευμένη)Εν τω βάθειφλεβοθρόμβωσηΑγγειακές ήνευρολογικές επιπλοκές λόγω τηςπλημμελούς χρήσης των αρθροσκοπικώνεργαλείωνΣύνδρομο διαμερίσματος,λόγω της χρήσης της ισχαίμου περίδεσηςή και της αρθροσκοπικής αντλίαςΑλλά και δευτεροπαθήςοστεονέκρωση, απότοκος ιατρογενούςβλάβης του αρθρικού χόνδρου.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρθροσκόπηση, Αντιμετωπίζει,arthroskopisi, antimetopizei