Ξεκινάει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, θα επισκεφθεί, στις 12.30 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για να πάρει την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς ήδη, από χθες, ξεκαθάρισε τις προθέσεις του δηλώνοντας ότι είναι ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο. Προσδιόρισε τους στόχους του

λέγοντας ότι είναι «η παραμονή της χώρας στο ευρώ», ενώ προσέθεσε ότι «θα εργαστούμε, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να προσθέσουμε στις υποχρεώσεις μας, τις αναγκαίες πολιτικές, για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Στις 11.30 το πρωί, ο Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη, θα ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια, για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Οι συσχετισμοί επιβάλουν κυβέρνησης συνεργασίας, οι ακριβείς συνιστώσες της οποίας δεν είναι δεδομένες εκ των προτέρων. Εντούτοις, το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει, ενώ τη Χρυσή Αυγή αποκλείουν τα άλλα κόμματα.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουν στις πάγιες θέσεις τους, οι οποίες αποκλείουν συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε κυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, γεγονός που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η θέση αυτή φαίνεται πως γίνεται αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ εξακολουθεί να εγείρει ενστάσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιμένει στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης.

Ο Φώτης Κουβέλης, από την πλευρά του, δεσμεύθηκε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα συμβάλει ώστε να αποκτήσει η χώρα σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση με προοδευτικό πρόγραμμα και φερέγγυα -όπως υπογράμμισε- πρόσωπα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε από το Ζάππειο ότι «δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες ,δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση τη Ελλάδας στην Ευρώπη και θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού» και απηύθυνε πρόσκληση σε «όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συμμερίζονται αυτούς του στόχους να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, ούτε περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας οφείλει να φέρει την ανάπτυξη στην οικονομία και τη βεβαιότητα στους Έλληνες ότι τα χειρότερα περάσανε« ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σεβασμός «στην υπογραφή και τις υποχρεώσεις τη χώρας».

Τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας να ζητήσουν οι τρεις αρχηγοί που δικαιούνται διερευνητική εντολή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να προχωρήσει αμέσως στη δεύτερη φάση των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να δημιουργηθεί άμεσα κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κομματικά παιχνίδια. Αν θέλουμε πρά

Keywords
Τυχαία Θέματα