Το «τιτάνιο» έργο της νέας κυβέρνησης

Και το αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών.

Ένα… βουνό προκλήσεις και υποχρεώσεις έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, χωρίς την παραμικρή περίοδο χάριτος.

Πριν από λίγες ημέρες το Reuters, επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο είχε υποστηρίξει πως ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, μία τελευταία ευκαιρία θα δοθεί στη νέα ελληνική

κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. «Θα υπάρξει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών για τη νέα κυβέρνηση. Εάν δεν εφαρμοσθεί στο ακέραιο, τότε το παιγνίδι τελείωσε», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί μέσω του Μνημονίου, η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού για να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η ανάσχεση της ύφεσης και η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος μετά το «κούρεμα» των ομολόγων αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα. Τις επόμενες εβδομάδες η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δείξει δείγματα γραφής και να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ώστε να αποδεσμευτεί η δεύτερη δόση ύψους 30 δισ. ευρώ περίπου (τα 23 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση), η οποία θα εκταμιευτεί εντός του τρίτου τριμήνου του έτους.

Εφόσον δεν υπάρξουν εμπλοκές σε πολιτικό επίπεδο, η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα το αργότερο στα τέλη Ιουνίου για να έχει τις πρώτες επαφές με τη νέα κυβέρνηση. Παράλληλα οι δανειστές θα προχωρήσουν στον τελικό έλεγχο της οικονομίας, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την επόμενη εκταμίευση.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και μέτρα 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, με νέες μειώσεις στις συντάξεις, «λουκέτα» σε δημόσιους φορείς και απολύσεις στο Δημόσιο. Παράλληλα, θα γίνει αποτίμηση της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, με πιθανό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα φέτος. Γιατί οι αποκλίσεις είναι ήδη σημαντικές και δεν υπάρχουν περιθώρια παρέκκλισης από τον στόχο για έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να προσέλθει στις συζητήσεις επικαλούμενη τη μεγάλη ύφεση, οι περισσότεροι οργανισμοί την αναμένουν τουλάχιστον στο 5%, όταν ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με εκτίμηση για ύφεση 4,7%, διατυπώνοντας προβληματισμό για τον αντίκτυπο που θα έχουν πρόσθετα μέτρα στο ΑΕΠ.

Η τρόικα έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να ρισκάρει αποτυχία στη μείωση των ελλειμμάτων, κυρίως όσον αφορά την προοπτική δημιουργίας σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων το συντομότερο δυνατό και θα επιμείνει στο σκέλος των δαπανών.

Πλέον για την τρόικα δεν υπάρχουν ανελαστικές δαπάνες, εκτιμώντας πως εάν απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, οι διαπραγματεύσεις που θα κληθεί να κάνει η νέα κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Η νέα κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τις αποκρατικοποιήσεις. Ήδη ο στόχος για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ το 2012 δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί αφού στο, πρώτο εξάμηνο δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπ

Keywords
Τυχαία Θέματα