«Θολώνουν τα νερά» οι αρχηγοί για τα μέτρα

Δίχως να «κλείσει» οριστικά το πακέτο των περικοπών και με τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Φώτη Κουβέλη να επισημαίνουν ότι αντικείμενο της συζήτησης υπήρξε ένας συνολικός σχεδιασμός και η ανάγκη να προκύψει ένα επικαιροποιημένο στρατηγικό πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο αρχηγοί διέψευσαν ό,τι αρχικώς αναμενόταν, καθώς, όπως ανακοίνωσαν, δεν τέθηκε επί τάπητος το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, αφού στόχος

ήταν να προσδιοριστεί, στο δεδομένο στάδιο, η στρατηγική του σχεδίου, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για περαιτέρω εξελίξεις τις προσεχείς ημέρες.

Ο κ. Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, σημείωσε πως στο τραπέζι τέθηκαν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά όχι και το ζήτημα των περικοπών. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως υπήρξε απόλυτη συμφωνία, δεν υπάρχουν διαφωνίες και προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν και νέες διαβουλεύσεις, τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στο ίδιο κλίμα, προέβαλε, ως πρώτη δήλωση, πως «κακώς γίνεται λόγος για μέτρα», ανακοινώνοντας και ο ίδιος ότι βασικό ζήτημα της συζήτησης ήταν ένα συνολικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει να ληφθούν, αλλά και την επιμήκυνση και δεδομένης της ύφεσης, στην οποία βυθίζεται η ελληνική οικονομία.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, συμφωνούν στο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση και οι αρχηγοί των κομμάτων βοηθούν στην υλοποίησή του, μέσω των επαφών τους με τις κοινωνικές δυνάμεις και εκείνων με τις συγγενείς πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ακόμη ότι από αυτή την εθνική συστράτευση απουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφή και το αδιέξοδο, επιχαίροντας γι’ αυτό. Και επισήμανε ότι αυτή η στάση δεν είναι υπεύθυνη και εθνική.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε σχετικά: «Ψάχνουμε το άριστο μείγμαγια τις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ».

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις της Τρόικας κλιμακώνονται, αφού αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση τη δρομολόγηση όλων των εκκρεμοτήτων του Μεσοπρόθεσμου, που θα περιλαμβάνει συνολικά μέτρα εξοικονόμησης ύψους 6,5% του ΑΕΠ, αλλά και την κάλυψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού 2012, το αργότερο έως τις 6 Αυγούστου, προκείμενου να επιταχυνθεί και η σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης, η οποία και θα κατατεθεί στο Eurogroup, για να εκταμιευθεί και η επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα