Τα πέντε βήματα εξόδου από το ευρώ

Ποιο είναι το αποκαλυπτικό σενάριο ορισμένων οικονομολόγων.

Μαζική ανεργία, πληθωρισμός στο 50%, μια καταστροφική ύφεση και οι Έλληνες να μεταναστεύουν κατά χιλιάδες – αυτό είναι το αποκαλυπτικό σενάριο ορισμένων οικονομολόγων κατά το οποίο η Ελλάδα αφήνει την ευρωζώνη κατά τους προσεχείς μήνες. Η Ελλάδα είναι μικρή από οικονομικής άποψης: δεν συμβάλλει παρά μόνο το 2,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Αλλά η  αποχώρησή της από το ενιαίο νόμισμα θα σημάνει χάος στη χώρα, με δυνητικά σοβαρές αλυσιδωτές συνέπειες και σε άλλες χώρες του ευρώ.

Η αμερικανική τράπεζα Citigroup υπολογίζει ότι υπάρχει μια πιθανότητα 75% η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Αυτό θα δημιουργήσει ουσιαστικά προηγούμενο, και η ευρωζώνη θα μπορούσε γρήγορα να διαλυθεί εάν και άλλα ευάλωτα μέλη όπως η Ισπανία και η Ιταλία ήταν να ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμά.

Η επίπτωση από την ελληνική έξοδο θα εξαλείψει γρήγορα το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας, θα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στο 40% -50%, και το χρέος θα ανέλθει στο 200% του ΑΕΠ, λένε οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas.

Οι εν λόγω προβλέψεις είναι προφανώς εκτιμήσεις – το πραγματικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πόσο μεγάλη υποτίμηση θα σημειωθεί στην Ελλάδα στην περίπτωση που επέστρεφε στη δραχμή. Όμως τα σενάρια μπορεί να βγουν αληθινά. Τα προειδοποιητικά σημάδια είναι ήδη σαφή: δεν είναι δύσκολο να προβλεφθεί η αλληλουχία των γεγονότων κατά τους επόμενους μήνες που δεν θα άφηναν στην Ελλάδα καμία επιλογή από το να αποχωρήσει.

1. Εκλογική Παράλυση

Οι εκλογές στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα κατέληξαν σε ένα θολό αποτέλεσμα, με τα δύο μέχρι τώρα κυρίαρχα κόμματα να υφίστανται τεράστιες απώλειες.  Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ο οποίος διαπραγματεύτηκε τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης, προσπάθησε να συνθέσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το συντηρητικό ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, τα δύο μέρη συγκέντρωσαν από κοινού 149 έδρες στο κοινοβούλιο, μόλις 2 έδρες από την πλειοψηφία και την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Το πολιτικό αδιέξοδο έχει προκαλέσει επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί έξω από το ευρώ αν δεν τηρήσει τις περικοπές δαπανών και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται για τη δανειοδότηση – το μόνο που κρατά την Αθήνα από μια άτακτη χρεοκοπία, η οποία θα σημαίνει την στάση πληρωμών των εργαζομένων του δημοσίου και των συνταξιούχων.

Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση – και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστήριξε κόμματα που είναι ενάντια στην τήρηση των συμφωνημένων όρων διάσωσης – η πολιτική αναταραχή θα εκφραστεί στους δρόμους και οι γείτονές χώρες θα είναι όλο και περισσότερο νευρικοί. Ένας δεύτερος γύρος εκλογών στα μέσα Ιουνίου θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα ακόμια πιο ηχηρό μήνυμα κατά της λιτότητας.

2. Τελειώνουν τα χρήματα

Τι θα συμβεί λοιπόν αν

Keywords
Τυχαία Θέματα