Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις 13.00 το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή όλων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, προκειμένου να σχηματισθεί υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση, μετά το χθεσινό «ναυάγιο» των διαβουλεύσεων για κυβέρνηση συνεργασίας που οδηγεί τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η επιλογή υπηρεσιακού

πρωθυπουργού.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης σε έναν από τους επικεφαλής των τριών ανώτατων δικαστηρίων. Πρόκειται για τον Π.Πικραμμένο, πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Ρένα Ασημακοπούλου, πρόεδρο του Αρείου Πάγου και Ιωάννη Καραβοκύρη πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως πιθανότερο ενδεχόμενο, οι πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει ο Π.Πικραμμένος.

Την Πέμπτη ορκίζεται η νέα Βουλή, η οποία θα εκλέξει (την Παρασκευή) προεδρείο και εν συνεχεία με Προεδρικό Διάταγμα (που κατά πάσα πιθανότητα θα εκδοθεί και αυτόν την Παρασκευή) θα οριστεί η ημερομηνία των εκλογών. Πιθανότερες ημερομηνίες η 10η ή 17η Ιουνίου.

Θυελλώδης ήταν η τελευταία διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη το μεσημέρι, αν και ουδείς από τους πολιτικούς αρχηγούς πίστευε, όταν διάβαιναν την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου, ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Άλλωστε ο κ. Κουβέλης όταν ρωτήθηκε από συνεργάτες του, είπε ότι η άποψή του ήταν ότι «πάμε σε εκλογές». Και επιπλέον ο κ. Τσίπρας είχε αρνηθεί να δώσει στήριξη ή έστω ανοχή σε μία τέτοια κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη της Τρίτης στο Προεδρικό έντονη ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στους αρχηγούς και η προσπάθεια του καθενός να αποδώσει την ευθύνη στους άλλους. Έντονη υπήρξε η συζήτηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα να βρεθεί εκτός ευρώ. Ο κ. Τσίπρας σε κάποια στιγμή είπε στους τρεις αρχηγούς (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) να σχηματίσουν αυτοί κυβέρνηση, αφού έχουν την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία κάτι που απέρριψαν οι υπόλοιποι που ζητούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει.

Τους κινδύνους να εξέλθει η χώρα από το ευρώ επεσήμανε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος, αλλά και ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μην προβάλλεται συνεχώς η κινδυνολογία για να εισπράξει την απάντηση του κ. Βενιζέλου «ποιος κινδυνολογεί η Μέρκελ ή ο Γιούνκερ;» Σε κάποια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Π. Καμμένος πρότεινε να στηριχθεί ο ίδιος ως Πρωθυπουργός για να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα