Στο επίκεντρο του Eurogroup η Ελλάδα

Προειδοποίηση προς την Ελλάδα αναμένεται να απευθύνει σήμερα το Eurogroup συνδέοντας την εφαρμογή του προγράμματος με τη συνέχιση της στήριξης προς τη χώρα μας, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν οι ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι και οι εκπρόσωποι κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Τη χώρα θα εκπροσωπήσει τελικά ο υπουργός Οικονομικών, Φ.Σαχινίδης, μετά από συνεννόηση Παπαδήμου-Παπούλια.

Πηγές από τις Βρυξέλλες

αλλά και από τη Φρανκφούρτη, δηλαδή από την έδρα της ΕΚΤ και «βάση» πολλών οικονομικών αναλυτών και συμβούλων κυβερνήσεων όπως η γερμανική, τόνιζαν μέχρι την τελευταία ώρα πως στο αποψινό Εurogroup δεν μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε σημαντική απόφαση, τουλάχιστον όχι μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, ενώ αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη στο Προεδρικό Μέγαρο για να διαπιστώσουν εάν τελικώς η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά θα σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό.

Θα συζητηθεί επίσης το μείζον πρόβλημα των ημερών, αυτό του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ που δεν συμμετείχε στο PSI και λήγει αύριο Τρίτη 15 Μαΐου. Ο κ. Σαχινίδης αναμένεται να τους καταθέσει την πρότασή του για πληρωμή του ώστε να μην μπει η χώρα σε «τεχνική πτώχευση» τη στιγμή που υπάρχει πολιτική αστάθεια.

Όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση, πηγές της Κομισιόν και του ΔΝΤ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων σημείων του Μνημονίου, με στόχο να αποτραπεί η βύθιση της χώρας σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. «Θα συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση σχετικά με τις προτιμήσεις τους για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Ωστόσο, κλειδί για να καταλήξουμε κάπου είναι να βγαίνει ο λογαριασμός. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα προτείνει η νέα κυβέρνηση», έλεγε στέλεχος της τρόικας.

Δοκιμασία περιμένει την Τρίτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον διοικητή της ΤτΕ Γ.Προβόπουλο, ο οποίος θα ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ για την εκταμίευση κεφαλαίων που θα στηρίξουν τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αν και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αρνείται να συζητήσει το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη, άλλα μέλη του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρούν σκόπιμο να τοποθετηθούν, γεγονός που καταδεικνύει πως η σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ανάψει. Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης Λυκ Κοάν δήλωσε στους Financial Times ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πιθανό, αν και όχι προς το συμφέρον της Ευρώπης.

Αναλυτές σημειώνουν ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη η ΕΚΤ θα υποστεί σημαντικές απώλειες, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας, καθώς έχει επενδύσει 40 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο της διάσωσης της χώρας. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν οι ελληνικές τράπεζες έχαναν την φερεγγυότητά τους ως αποτέλεσμα της διακοπής της διεθνούς οικονομικής στήριξης, τότε και η ΕΚΤ δεν θα

Keywords
Τυχαία Θέματα