Δημοσκόπηση για τον Ελεύθερο Τύπο: "Ναι" στο ευρώ, "όχι" στους χειρισμούς Τσίπρα

12:11 14/5/2012 - Πηγή: E-Typos

Οριακή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αποδοκιμασία της μετεκλογικής στάσης του Αλ. Τσίπρα καταγράφει δημοσκόπηση της RASS για τον Ελεύθερο Τύπο.
Οι πολίτες εμφανίζονται να αγωνιούν για την πολιτική αστάθεια, τον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας

από το ευρώ και τάσσονται στη μεγάλη πλειοψηφία τους υπέρ της παραμονής της χώρας στο πλαίσιο του υπάρχοντος οικονομικού προγράμματος.

Το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο εξακολουθεί να μοιάζει με κινούμενη άμμο, η επόμενη μέρα των εκλογών όμως οδηγεί στη διαμόρφωση μιας ευρύτατης πλειοψηφίας υπέρ της παραμονής στο ευρώ και της πολιτικής σταθερότητας.
Στην έρευνα της RASS, που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή (10 και 11 Μαΐου) ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με διαφορά 1,1% από τη Νέα Δημοκρατία (στα όρια του στατιστικού λάθους), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εισπράττει απόρριψη σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που αφορούν το κατά πόσον η πολιτική του οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ και τις ευθύνες που του αποδίδονται για το μη σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς και τη στάση του στη διάρκεια των διαβουλεύσεων.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα της RASS στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με 20,5% και ακολουθούν: Ν.Δ. με 19,4%, ΠΑΣΟΚ με 11,8%, Ανεξάρτητοι Ελληνες με 7,8%, Δημοκρατική Αριστερά με 6,2%, ΚΚΕ με 4,8%, Χρυσή Αυγή με 3,8%, Δημοκρατική Συμμαχία με 2,4%, Δημιουργία Ξανά με 2,3%, ΛΑ.Ο.Σ. με 2%, Οικολόγοι Πράσινοι με 1,8%. Αλλο κόμμα ψηφίζει το 3,7%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 11,3% και το άκυρο/λευκό το 2,2%.
Από τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων προκύπτει ότι η συσπείρωση της Ν.Δ. βρίσκεται στο 90,2%, με τις βασικές διαρροές της να είναι προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, 6,7%, και το άκυρο/λευκό 1,6%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι 87,8%, με τις διαρροές να πηγαίνουν προς την αδιευκρίνιστη ψήφο 7,8%, τη ΔΗΜ.ΑΡ. 2% και τους Ανεξάρτητους Ελληνες 1%.
Το ΠΑΣΟΚ έχει συσπείρωση 84,2%. Χάνει προς την αδιευκρίνιστη ψήφο 6,5%, προς τον ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, προς το άκυρο/λευκό και τη ΔΗΜ.ΑΡ. 1,7% και προς τη Ν.Δ. 0,8%.
Πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως από την πρόθεση ψήφου έχουν τα ερωτήματα που ανιχνεύουν τις απόψεις και τις τάσεις των ψηφοφόρων μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Απόψεις και τάσεις που μπορεί να δείχνουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, εάν τελικώς ναυαγήσουν οι προσπάθειες για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Στο ερώτημα

Keywords
Τυχαία Θέματα