Στις κάλπες Σέρβοι και Αρμένιοι

Ημέρα εκλογικών αναμετρήσεων…

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Σέρβοι για τις γενικές εκλογές, ενώ βουλευτικές εκλογές διεξάγονται και στην Αρμενία.

Περισσότεροι από 6,7 εκατομμύρια Σέρβοι καλούνται να ψηφίσουν στις εκλογές, που διεξάγονται με βασικό χαρακτηριστικό τις υποσχέσεις τόσο του απερχόμενου προέδρου Μπόρις Τάντιτς,

όσο και του αντιπάλου του, εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς, για οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι ηγέτες των δύο κομμάτων -του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σερβικού Κόμματος της Προόδου- συγκεντρώνουν ποσοστό περίπου 30%. Οι δύο ηγέτες θα είναι αντίπαλοι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 20 Μαΐου, με φαβορί τον Τάντιτς.

Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αναμένεται να συγκεντρώσει τις ψήφους που χρειάζεται, για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και οι Σοσιαλιστές του σημερινού υπουργού Εσωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, αναμένεται να παίξουν ρυθμιστικό ρόλό, όπως έκαναν και το 2008.

Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως ο Ντάτσιτς θα στηρίξει και πάλι τον Μπόρις Τάντιτς, χωρίς όμως να αποκλείουν τις εκπλήξεις, ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Στο Κόσοβο, οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για τους Σέρβους έχουν οργανωθεί από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Δεκαοκτώ κόμματα και πολιτικές συμμαχίες είναι υποψήφιοι, για μια τετραετή θητεία. Για τις προεδρικές εκλογές οι υποψήφιοι είναι 12.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 20:00, ενώ τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένονται στις 21:30.

Εν τω μεταξύ, άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα και στην Αρμενία για τις βουλευτικές εκλογές, φαβορί των οποίων θεωρούνται τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και ειδικά το κόμμα του προέδρου της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν.

Οι εκλογές αποτελούν ένα τεστ για την Αρμενία, αφού είναι οι πρώτες σε εθνικό επίπεδο μετά τις προεδρικές του 2008, τα αποτελέσματα των οποίων προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και διαδηλώσεις, που κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία με δέκα νεκρούς.

Οι αρχές της χώρας αυτής των 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν δεσμευτεί μια δημοκρατική εκλογική αναμέτρηση, που θα την χαρακτηρίζει η διαφάνεια για την εκλογή των βουλευτών της 131μελούς εθνοσυνέλευσης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του προέδρου προηγείται του κόμματος Αρμενία της Ευημερίας του εταίρου του στην κυβέρνηση συνασπισμού, εκατομμυριούχου Γκαγκίγκ Τσαρουκιάν.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας).

Keywords
Τυχαία Θέματα