Στα όρια της αντοχής τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Εικόνα διάλυσης εξακολουθεί να παρουσιάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας σε αμφιβολία και τη δυνατότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα. Κανείς δεν είναι βέβαιος πλέον εάν οι βουλευτές των κομμάτων, που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, θα εμφανίσουν την απαιτούμενη συνοχή και αποφασιστικότητα, εάν έλθουν στη Βουλή σκληρά μέτρα

ή αμφιλεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, για να τις εγκρίνουν.

Την κατάσταση διάλυσης ενίσχυσε τελικά και η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος στο μεταξύ επέστρεψε από την Κόστα Ρίκα, να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα για την ερχόμενη Πέμπτη, όταν κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι η συνεδρίαση θα έπρεπε να οριστεί για τις αρχές της εβδομάδας, καθώς στη Βουλή αναμένονται κρίσιμες συζητήσεις.

Αντί της επίσπευσης της συνεδρίασης, ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να κάνει συναντήσεις την Παρασκευή με στελέχη, που έχουν υψηλή εποπτεία και συντονιστικό ρόλο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πρόκειται να δει τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, τον γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Έξαρχο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, Πέτρο Ευθυμίου και Χρήστο Πρωτόπαπα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιθυμεί, λέγεται, να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της ΚΟ και πολύ περισσότερο να διακυβεύεται το έργο της κυβέρνησης, όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν έχει το κύρος για να περάσει το οποιοδήποτε μήνυμα στους βουλευτές του κόμματος. Άλλωστε, και μόνο η δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, που σημαίνει ότι στις εκλογές δεν θα εκλεγούν τουλάχιστον 100 από τους σημερινούς βουλευτές, είναι αρκετό στοιχείο για να λειτουργήσει διαλυτικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Εν τω μεταξύ, παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα, που έχει δημιουργηθεί με την πρόθεση κάποιων συνεργατών του κ. Παπανδρέου να ζητούν απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από την κυβέρνηση για τις τελευταίες επικριτικές δηλώσεις του στην πολιτική του Μνημονίου, που ασκήθηκε την προηγούμενη διετία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου πιθανόν να περιοριστεί σε μία δημόσια αποδοκιμασία, αλλά να μην θέτει τελικά ζήτημα στον Λουκά Παπαδήμο για τον υπουργό Ανάπτυξης. Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης πάντως διαμηνύει προς την Ιπποκράτους: «ας κάνουν ό,τι θέλουν, αυτοί θα εκτεθούν»!

Στο μεταξύ, οι δελφίνοι φαίνεται να αυξάνονται και να πληθύνονται, καθώς και ο Χρήστος Παπουτσής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία.

του Γιάννη Μακρυγιάννη, protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα