Σε πέντε άξονες η προγραμματική πρόταση Τσίπρα για τις εκλογές

Πολυμέτωπη επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Πολυμέτωπη επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση στα Καλύβια Αττικής.

Ο κ. Τσίπρας

κατηγόρησε τους «πρώην μονομάχους και νυν συνέταιρους», όπως τους χαρακτήρισε, ότι προσπαθούν «απεγνωσμένα» να αλλάξουν την ατζέντα, καθώς δεν θέλουν να ενημερωθεί ο κόσμος για το μνημόνιο και για την απόφασή τους να είναι μαζί στην κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών.

Έκανε επίσης λόγο για απουσία αναπτυξιακής πολιτικής, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη, «όταν κόβεις κάθε τόσο τους ήδη κομμένους μισθούς και τις ήδη κομμένες συντάξεις, όταν αφαιρείς κάθε μερικούς μήνες δεκάδες ευρώ από την πραγματική οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι «αντάλλαξαν την ισοπέδωση της χώρας με την εύνοια της Μέρκελ και των τραπεζιτών». «Η δημόσια ομολογία της Μέρκελ, του Γιούνκερ και του Σόιμπλε ότι τρέμουν στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί μια χώρα να βγει από την ευρωζώνη, είναι κάτι που το ξέραμε. Και αντί να το βάλουμε στο τραπέζι, σηκώσαμε στις πλάτες μας τις αμαρτίες ολόκληρης της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης» παρατήρησε.

Υπάρχει μία βαθιά διαχωριστική γραμμή σε αυτές τις εκλογές, που χωρίζει δύο παρατάξεις, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία, διευκρίνισε, «υπάρχει το κόμμα του μνημονίου και η άλλη πλευρά είναι η εναλλακτική πολιτική, για την οποία χρειάζεται να συγκροτηθεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας και να διεκδικήσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, με τη δύναμη της οποίας θα απαλλάξει τη χώρα από την πολιτική των μνημονίων».

Παράλληλα, παρουσίασε τους πέντε άξονες της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι: καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, μορατόριουμ πληρωμών, αναδιανομή πλούτου, τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο, μέτρα για τους πιο αδύναμους.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στα συγκυβερνώντα κόμματα για τη μεταναστευτική τους πολιτική. «Αφήνουν το πρόβλημα να υπάρχει και να μεγαλώνει, γιατί πιστεύουν πολύ καλά ότι το αίσθημα ανασφάλειας τους βοηθά» τόνισε.

Σχολιάζοντας μάλιστα την εξαγγελία για τη δημιουργία στρατοπέδων για τους μετανάστες, είπε ότι είναι εξοργιστικό το πώς προσπαθούν να παρουσιάσουν το θέμα, ότι δηλαδή, η τοπική κοινωνία θα ρίξει τα μπετά και τα συρματοπλέγματα, ότι τοπικές εταιρείες θα αναλάβουν τα υπερσύγχρονα μέτρα ασφαλείας και τη φύλαξη ή ότι τοπικοί αστυνομικοί θα επανδρώσουν τα διογκωμένα αστυνομικά τμήματα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, είναι γνωστό ότι τα χρήματα τα πληρώνει η Frontex. Αλλά, με τα χρήματα που θα δαπανήσουν για στρατόπεδα συγκέντρωσης δυναμικότητας 30.000 ανθρώπων, συμπλήρωσε, θα μπορούσαν: να εμπεδώσουν αίσθημα τάξης και ασφάλειας εκεί που χρειάζεται, να δημιουργήσουν κοινωνικές υποδομές με ανθρωπιστικούς όρους, να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό για τις υπηρεσίες ασύλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα