Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα;

00:12 28/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το νερό καλύπτει το 70% της επιφάνειας της Γης, το 50% έως 60% του βάρους του ανθρώπου και το 90% των κυττάρων μας. Αν και δεν περιέχει καθόλου θερμίδες, δηλαδή δεν μας τροφοδοτεί με ενέργεια, αποτελεί ζωτικής σημασίας συστατικό της καθημερινής μας διατροφής. Συγκεκριμένα το νερό στο σώμα μας παίζει τους εξής ρόλους:

Ως βασικό συστατικό του αίματος συμβάλλει στη μεταφορά και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο σώμα μας, αλλά και στην αποβολή αποβλήτων.Η μειωμένη του πρόσληψη συνδέεται και με τη δυσκοιλιότητα.Συμμετέχει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, μέσω στης εφίδρωσης.Προστατεύει
τα όργανα από κραδασμούς και συγκρούσεις και συμβάλλει στη λίπανση των αρθρώσεων.Λαμβάνοντας υπόψη πως το 70% έως 75% του βάρους των μυών προέρχεται από το νερό αντιλαμβανόμαστε τη σχέση της μυϊκής απόδοσης με την επαρκή πρόσληψη νερού. Συμμετέχει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.Παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των νεφρών και στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας.Παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και την πνευματική απόδοση. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο εγκέφαλος αποτελείται από νερό σε ποσοστό 75%.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, κάθε ημέρα παρατηρούνται απώλειες νερού μέσω του ιδρώτα, των ούρων, του γαστρεντερικού μας συστήματος, αλλά και μέσω της αναπνοής.

Αυτός είναι και ο λόγος που καθημερινά χρειαζόμαστε να αναπληρώνουμε τις απώλειες νερού του σώματός μας με υγρά.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), επαρκής θεωρείται η πρόσληψη 2,5 και 2 λίτρων νερού, σε ημερήσια βάση, για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Η πρόσληψή του γίνεται μέσω του πόσιμου νερού, αλλά και άλλων ροφημάτων, όπως οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά, το τσάι, καθώς και μέσω στερεών τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι ανάγκες μας σε υγρά είναι μεγαλύτερες….

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα