Σαρκοζί και Μέρκελ «ξαναχτίζουν» την Ευρώπη με τους δικούς τους όρους

Το τέλος της Ευρώπης, όπως την ξέραμε, προωθούν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί. Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι και συμφώνησαν ότι Παρίσι και Βερολίνο δεν θα δέχονται πλέον συμπεριφορές σαν αυτές τις Ελλάδας. Για το λόγο αυτό θα προωθήσουν

την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε όσα κράτη δεν τηρούν τον κανόνα του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Επίσης, συμφώνησαν στην επιβολή κανόνα ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στην ευρωζώνη.

Τα σχέδιά τους για την ευρωζώνη παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δείχνοντας ότι πλέον δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ τους και το Παρίσι έχει προσδεθεί πλήρως στο «άρμα» του Βερολίνου

«Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι έτοιμη και θα σταλεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, την Τετάρτη» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συμφωνία απαιτεί αλλαγή στην ευρωπαϊκή Συνθήκη, που ιδανικά θα εγκριθεί και από τα 27 κράτη – μέλη. Ωστόσο, τόνισε ότι η νέα Συνθήκη μπορεί να αφορά μόνο τους «17» της ευρωζώνης, αλλά να είναι ανοιχτή και στα υπόλοιπα μέλη, εφόσον το θελήσουν.

Όπως είπε, τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο επιθυμούν την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε όποια μέλη δεν τηρούν τον κανόνα του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ συμφωνούν και στην ανάγκη επιβολής κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ανά την ευρωζώνη.

Τόνισε ακόμη ότι και οι δύο είναι υπέρ της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) το 2012. Ο Σαρκοζί δήλωσε επίσης ότι οι αλλαγές απαιτούνται, ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της τρέχουσας κρίσης.

«Η Ελλάδα παραμένει μια «ειδική περίπτωση»» σημείωσε από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ, σημείο στο οποίο επίσης συμφώνησαν με τον κ. Σαρκοζί.

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε εξάλλου ότι «απαιτούνται δομικές αλλαγές στην Ευρώπη» και πως «δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς αλλαγή της Συνθήκης».

«Οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα προβλέπουν σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες, οι ηγέτες πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών στην ευρωζώνη» εξήγησε επίσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ακόμη ότι «θα υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση του κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και τόνισε ότι, εν υπάρξει διαφωνία στις γαλλογερμανικές προτάσεις, τότε «θέτουμε το μέλλον της ΕΕ σε κίνδυνο».

Επέμεινε δε, ότι «τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λύση για την κρίση». «Θέλουμε η συμφωνία να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο» συμπλήρωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα